Middeleeuwen

Gepubliceerd op 4 augustus 2022 om 14:45

Varend op de Yonne zegt Frans menig keer : het lijkt of je in een schilderij vaart. Dit klopt helemaal en aan de wal waan je jezelf in de middeleeuwen. Pittoreske plaatsjes met vakwerkhuizen en smalle straatjes veelal bestraat met keitjes. Na Sens maken we een stop bij Villeneuve-sur-Yonne; een ommuurde stad met mooie poorten. We bezoeken een museum van de Gendarmerie in zo’n poort en ook nog een expositie.

Ook springen we op de fiets om naar St- Julien-du Sault te gaan; een lief plaatsje met hoog op de berg een chapelle. Het is effe zweten voor je boven bent, maar het is zeker de moeite waard. In de verte zien we de Yonne stromen en de dorpjes tegen de heuvels geplakt. Weer eigenwijs als we zijn gaan we niet volgens de keurige wegen, met als gevolg dat we steil omhoog en omlaag moeten klimmen. Best even spannend, maar het lukt zonder uitglijden. Zolang je langs de rivier fietst gaat het lekker, maar zodra je afbuigt wordt het klimmen en zweten. Jullie willen niet weten hoeveel water wij hier in Frankrijk al gedronken hebben. Al met al is St. Julien zeer de moeite waard.

Het volgende middeleeuwse stadje ligt al op ons te wachten. Joigny; een plaatje, je kunt foto’s blijven maken. Het stadje kruipt tegen de helling op en de hoofdstraat, bekleed met keitjes, gaat als een flauwe trap omhoog.

Wat grappig is, dat vroeger ieder stadje wel een Lavoir had. Dit is een gezamenlijke plek om de was te doen aan een rivier of bij een bron. Soms is er alleen een afdakje aan een kademuurtje, maar er zijn ook hele gebouwtjes met een bassin of een geul in het midden waar het water doorstroomt. Je kunt je voorstellen dat de was doen op deze manier een sociaal gebeuren was. Lekker soppen en de roddels met elkaar bespreken. Heel gezellig, al ben ik blij met mijn machientje. Het is 38 graden en we verwennen ons bij een leuk zaakje met een ambachtelijk bereidde milkshake (even geen water).

Aan boord genieten we van een prachtige zomeravond. We hebben er al vele gehad zo.

Het varen wordt ook steeds spannender. Het lijkt of we over een grasveld varen en bij de sluis ziet het water eruit of het uit de blender komt, met gemalen planten. Ook zou een baggermaatschappij hier goed werk kunnen verrichten. Als je achteruit slaat in de sluis komt de modder boven. Onderweg komen we de restanten van een oude sluis tegen en velden vol zonnebloemen. Midden in het vaarwater ligt opeens een waterskibaan. Lekker praktisch al die boeitjes in je vaarweg. Eentje probeert met ons mee te liften, maar gelukkig springt hij uit onze schroef en drijft terug naar zijn plek. We meren af in het groen net voorbij de sluis van Charmoy. Hier wachten we op ons bezoek dat morgen komt.

Reactie plaatsen

Reacties

Hennie Neven
2 jaar geleden

Mooi verhaal weer. Wel moeilijk met dat lage water, maar jullie redden je overal uit. Petje af hoor!! Veel vaarplezier verder en wij wachten op de volgende blog.

Elske
2 jaar geleden

Wauw dat ziet er prachtig uit 😍. En lekker avontuurlijk zo te lezen.

Cor van Noort
2 jaar geleden

Mooie beschrijving en foto's

Bep Agten
2 jaar geleden

Wat een leuke belevenissen! En de foto's erbij maken het verhaal compleet.fijn om zo een beetje met jullie mee te reizen. Groetjes xxx