Sens

Gepubliceerd op 31 juli 2022 om 15:07

Als we aan de kade van Sens afgemeerd liggen krijgen we een fotograaf met een model aan boord. Het duurde deze reis nog eigenlijk best lang voordat we als decor aan de slag gingen. Eigenlijk overkomt ons dit in het buitenland vaker. Zo hebben we al eens een beroemde Franse rockzanger (wij nog nooit van gehoord) aan boord gehad. Is er een fotoshoot voor outdoor kleding en diervoeder gemaakt en nog meer fotomodellen opgedirkt en in allerlei sexy kleding.

 

Nog even terug naar Saint Mammès waar we het vorige bericht gebleven waren. Dit is een echt schippersdorpje en dat zie je overal terug. Op gevels, hekken en zelfs trottoirs. Toen we hier twaalf jaar geleden waren zijn we met Sjoerd en Anouk in de kano naar een fantastisch dorpje gevaren. Moret-sur-Loing, deze keer naartoe gewandeld, ligt aan een zijriviertje van de Seine en is heel pittoresk. Veel schilders halen hier hun hart op. Het is lachen geblazen als onze terugweg dwars door de hal van een werf loopt, compleet met pijlen. Als we op ons terras zitten te drinken vraag ik me af wat twee bootjes aan het doen zijn. Een rode en een blauwe varen maar rond. Als we dichterbij gaan kijken is het een spel. Op een verhoging staat een mannetje met een soort botte speer en die moet de tegenpartij in het water stoten. Riddergevecht op het water dus. Het trekt veel toeschouwers op de kade.

Inmiddels zijn we op de Yonne aangekomen. Deze rivier heeft veel schuine sluizen. Dit vraagt wat andere techniek dan bij een normale sluis. Een sluiswachter pakt een touwtje aan bij de kop en daar speel ik dan mee met vieren en strak halen en Frans stuurt met de kont of de boegschroef om het schip in het midden van de sluis te houden. Tijdens het bergop gaan (omhoog in de sluis) gaat het prima, maar straks afvarend (omlaag in de sluis) is het extra oppassen om niet te blijven hangen op de schuine muur. Onze Hollandse klompjes voor de sluiswachters reiken we met het visnet aan. Haha toch duidelijk uit een vissersplaatsje afkomstig die Talisman.

We zijn heel blij inmiddels op de Yonne te varen, want de berichten zijn niet zo positief. Op de Maas in Frankrijk, het Canal st Quentin en Canal du Bourgogne is al een stremming wegens te lage waterstand. Wij hebben wel al last van plantengroei en hebben ook al enkele keren wat in de schroef gehad. Of de voortgang is uit het schip, of het rammelt als een tierelier. Frans stopt dan met varen en slaat dan vol achteruit. Ik zit op de uitkijk of er iets boven komt en dus uit de schroef is gekomen. Zo ja, dan varen we verder en anders herhalen we de actie nog een keer. Een stukje krijgen we een lateraal kanaal met iedere kilometer een sluis. Het boft dat we ook hier nog een tegenligger ontmoeten.

Weer terug in Sens en het heden. Sens is een oude stad met een grote kathedraal in het noord westen van de Bourgogne. De eerste gotische kathedraal van Frankrijk, gebouwd in de elfde eeuw. Vroeger is dit een belangrijke stad geweest en dat zie je nog terug in de gebouwen. Een prachtig museum toont archeologische schatten vanaf de prehistorie, bronzen, ijzeren en romeinse tijd. Alles hier in de buurt opgegraven.

Reactie plaatsen

Reacties

Marian Dingemans
2 jaar geleden

Wat een avonturen weer!
Jullie zijn goed op elkaar ingespeeld….👍

Hennie Neven
2 jaar geleden

Weer genoten van je verhaal Mieke. Veel succes Frans met het lage water, echt een probleem aan het worden. Desondanks veel vakantieplezier verder...lieve groet van ons.

Leontien
2 jaar geleden

Krijg je daar ook nog voor betaald om mee te doen als decor! 😉

Rebecca de Joode
2 jaar geleden

Leuk om op deze manier met jullie mee op vakantie te gaan !