Bewegen

Gepubliceerd op 4 juli 2022 om 21:38

Het hele weekeind zijn we in Quesnoy blijven liggen. Veel wandelen en op de fiets naar Lille. Over het jaagpad op zondagmorgen en DRUK. Het lijkt de Kalverstraat wel. Wandelaars, gezinnetjes met wegschietende kindjes, fietsers, wielrenners, joggers, honden en daar moet je tussendoor laveren, maar we leven nog. Lille, in het Nederlands heet het Rijsel. Vroeger hoorde het bij de Nederlanden. Als België en het noordelijk deel van Frankrijk nog bij Nederland hoorden, waren we bijna een groot land. Lille heeft een mooi historisch centrum en een citadel. In en om de citadel wordt veel gesport en gerecreëerd. Lekker bewegen en buiten zijn. Nou, na dertig kilometer fietsen en de hele dag door Lille lopen kan ik wel zeggen dat ook wij bewegen. We zien mooie straten, pleinen en gebouwen. Soms lopen zomaar een kerk binnen en de een is deels oud en deels heel modern. Een ander heeft een expositie van moderne kunst in het oude gebouw. Verrassend om allemaal te zien. Frans komt helemaal met zijn hoofd in de wolken. Ook komen we langs een grote reus en zijn huisje.

Na het eten ziet Frans op de kaart een fort dat er leuk uitziet, op ongeveer drie kilometer loopafstand. Gaan we toch even kijken opper ik, dus de stoute schoentjes weer aan en gaan. Bij het fort met de leuke naam Fort du Vert Galant (Leuk een groen galant fort denk je dan), aangekomen is het niet zo galant, want er staat een groot hek voor en is alleen overdag te bezichtigen. Haha, hebben wij weer. Via een andere weg teruggelopen komen we een barricade tegen van stakende ganzen. Ze zijn het vast eens met de boeren.

Vandaag gaan we weer een stukje varen. Frankrijk is het land van de spitsen en de pousseurs. De sluizen zijn 5.10 meter breed en 40 meter lang of twee keer zo lang.

Voor deze sluismaat zijn deze schepen gebouwd. De pousseurs zijn koppelverbanden van twee achter elkaar gekoppelde spitsen. Doordat de sluizen groter gemaakt worden en er grotere schepen komen raken de spitsen langzaam uit de tijd. De oude spitsensluizen worden niet zo erg meer onderhouden.

Beetje jammer is dat er hard gewerkt wordt aan vaarwegverbetering en er drukker gevaren wordt, zodat, als alles klaar is er waarschijnlijk een sluis naast gebouwd moet worden, of er ontstaan lange wachttijden. Dit is tenminste onze toekomstvisie.

We varen langs Lille en blijven achter een dam/ eilandje liggen en wandelen nog maar eens een stukje door de natuur.

Leuk trouwens dat jullie allemaal met ons meereizen en dank jullie wel voor de vele reacties.

Reactie plaatsen

Reacties

Leontien
2 jaar geleden

Heerlijk juist om met jullie mee te kunnen varen! Met jullie verhalen lijkt het ook echt alsof we er gewoon stiekem bij zijn! En wat een prachtige foto van de zonsondergang!

Hennie Neven
2 jaar geleden

Hoi Mieke en Frans,
Wat een belevenissen hé, jullie maken heel wat kilometers op de fiets en te voet. Petje af hoor!! Veel plezier verder en we kijken met jullie mee!! Groetjes A en H

Jacob Dekker
2 jaar geleden

Leuk om jullie belevenissen te lezen, soms bekend, soms nieuw! Bon voyage ☀️😊

Elske
2 jaar geleden

Nou, de Nederlandse norm bewegen halen jullie wel! Heerlijk hoor! En ik weet wie volgende week de kinders mogen dragen tijdens het wandelen….

Xxx

Joke van der Put
2 jaar geleden

Hoi Mieke en Frans,

Ook ik lees met veel plezier regelmatig jullie blogs en de foto's zijn daarbij een leuke aanvulling. Jullie veel vakantieplezier nog.