Dordt in Stoom

Gepubliceerd op 23 mei 2022 om 16:15

Het mag weer, Dordt in Stoom gaat door! Na wat problemen in de organisatie komt toch het verlossende ja, de Talisman is welkom bij de vlootschouw en Dordt in Stoom. Vrijdagmorgen vertrekken we in gezelschap van de DD13 en een handvol zalmschouwen naar Dordt. We lijken moeder de gans wel met haar kuikens, haha. Net voordat de hoosbui losbarst liggen we op onze plek. In de namiddag loopt ons scheepje vol met kinderen en kleinkinderen.

Gelukkig is het tijdens de vlootschouw droog al is het flink afgekoeld. Wat een gekrioel van stoomboten, jachtjes, historisch erfgoed en de hedendaagse beroepsvaart is het toch altijd weer. Gelukkig is er veel Rijkswaterstaat, politie, reddingsbrigade en KNRM op het water om alles in goede banen te leiden. Prachtige luchten gecombineerd met stoom is perfect voor fotografen en schilders. Onze kleinzoons hadden het druk met zwaaien naar de mensen aan de wal en volgens hen hebben er wel 500 teruggezwaaid. Stralende koppies en o ja de stoomboten zijn ook leuk, al maken de fluiten soms wel echt herrie.

Alle lof weer voor schipper Frans die ons scheepje weer veilig afmeerde aan een steiger in het Wantij. Elske gaat met haar gezin op de fiets naar huis en de rest kruipt te kooi op de Talisman.

Zaterdag is het voor Sjoerd vroeg dag, want die heeft ochtenddienst op de verkeerspost en één ding is zeker daar valt vandaag genoeg te doen. Frans is om acht uur al fotomodel voor een foto ivm. met 150 jaar Nieuwe Waterweg. Er komen zuilen met portretten en een link naar het interview in Rotterdam, Maassluis en omstreken. Na de koffie gaan Anouk, de kinderen en wij naar de stoomboten, stoomwalsen, stoombrandspuiten , stoomzagen en …… stoom , stoom, stoom kijken. Op de stoomboot Volharding 1 mag er binnen bij de stoommachine gekeken worden. Best spannend hoor. Als iedereen weer aan wal is, mis ik Frans. Tegen Mark de kapitein zei ik dat hij een verstekeling heeft . Dat is mooi zei hij, want dan kan hij gelijk varen. De Volharding 1 is een zusterschip van de stoomboot waarop Frans geboren is en die voelt zich daar dan ook thuis. Gelukkig ging hij toch met ons mee verder en kregen de kinderen ( en wij ook) nog lekkere Zeeuwse bolussen.

Zondag een bakkie koffie op de Jan Blanken en dan een wandeling. Frans heeft met het bestuur van het Visserijmuseum in Woudrichem afgesproken. Een bestuurslid stopt en krijgt in Dordt een passend afscheid. Frans leidt hen door de drukte naar de DD13. Hiermee varen ze dan naar Woerkum terug. Aan boord van de Talisman ontwikkeld zich een familiereünie en dat is natuurlijk bere-gezellig. Aangezien we aan een steiger met een afgesloten hek liggen kan ik de nodige voetstapjes zetten met portier spelen. In de avond druppelen de foto’s en filmpjes binnen. Leuk om terug te kijken op een gezellig weekeind.

Maandag gaat het voor stroom terug naar thuishaven Woudrichem waar we keurig op tijd voor de lunch vastmaken.

Nog even een paar drukke weken en dan maken we los voor onze Frankrijkreis. Tot dan.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.