Het eerste reisje 2022

Gepubliceerd op 14 april 2022 om 16:28

Dit paasweekeind is er een evenement in de Biesbosch omdat het 600 jaar (eigenlijk 601 jaar, maar ja Corona hè) geleden is dat de Biesbosch is ontstaan toen het land door de St. Elizabethvloed onderliep. Wij doen met een aantal historische schepen hieraan mee en gaan met een deklast rijshout de Biesbosch in.

Eigenlijk is dit ons tweede reisje, want een paar weken geleden zijn we naar het eind van de haven gevaren om bij de werf het hijstuig te gebruiken om en nieuwe wasmachine aan boord te hijsen en de oude eruit. Een heel kort reisje, maar toch, haha.

We zijn de hele week al bezig, zondag met het jolletje een met de storm afgebroken tak opgehaald. Hiermee moet de lading gesjord worden.

Maandagavond met een aantal havenbewoners de Anna Margrietha, ook een steilsteven, helpen laden met stro en vandaag met hulp van de buurtjes naar Hardinxveld om het rijshout te laden. Rijshout zijn de takken die van een wilg geknot worden. Hier werd vroeger van alles van gemaakt. Schrankkeet, zalmsteek en zinkstukken voor het verstevigen van dijken en bij de tunnelbouw bv.

De lading hebben we gesjord door de grote tak erover te leggen en deze aan een kant vast te binden en aan de andere kant hebben we deze met een antieke takel vastgesjord. Deze takel hebben we gekocht van iemand wiens opa in de Biesbosch werkte en zijn lading rijshout hiermee aansjorde.

Morgen vertrekken we samen met de DD13 vanuit de haven naar de Biesbosch en zaterdag en zondag zijn de mensen van harte welkom om te komen kijken. Je kunt met een rondvaartboot vanuit de Hank, Drimmelen of Geertruidenberg naar een eendenkooi varen. Vandaar uit wandel je via een schrankkeet, zalmschouwen, zalmsteek en andere bijzonderheden naar het Jannezand. Daar stap je op een bootje, bv. de DD13 voor de oversteek naar de Zwarte schuur waar ook weer van alles te doen is.

Reactie plaatsen

Reacties

Marian Dingemans
2 jaar geleden

Hoi Frans en Mieke,
Prachtig werk doen jullie.
Heel veel succes en plezier!
Fijne paasdagen

Groetjes
Michel en Marian

Twan Naaijen
2 jaar geleden

Wat een erg leuk evenement was het! En vanmiddag ook nog een keer voorbij zien komen in Andel. Als ik in Woudrichem ben en jullie zie dan kom ik wel even een praatje maken. (Ik heb het boek gekocht zondag)
In ieder geval een volger van het blog erbij :D