Monumenten.

Gepubliceerd op 12 september 2021 om 21:29

Pff.. leuk zo’n stad Antwerpen, heul veul stapjes laten we hier achter. Uitgebreid door de stad gelopen en mooie en minder mooie gebouwen gezien. Natuurlijk op de Groenplaats een Vlaams frietje genuttigd, want dat hoort er volgens ons wel een beetje bij. Verder het terrein bij de dokken bekeken en dat is toch interessant om te zien hoe vroeger zo’n dok gemaakt is. In een hal staan veel schepen tentoon gesteld. De werfbaas heeft ons veel verteld en duidelijk gemaakt. Het komt er eigenlijk op neer dat het hier meer een opslag is en ze wachten op een heus museum. Een uitbreiding van de MAS dus.

In een andere hal wordt de gevonden Kogge geconserveerd. Een gepassioneerde jonge vrouw die hiermee is belast heeft ons haarfijn uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat. Het lijkt me wel frustrerend dat ze weet hier volgend jaar weg te moeten en er is nog geen plaats voor haar verdere werk aan de Kogge en ook geen museum waar hij geplaatst kan worden om bezichtigt te worden. Nu is het vooral een puzzel van 1000 stukjes die geïmpregneerd gaat worden. Alles is digitaal vastgelegd en er is een schaalmodel van 1 op 10 gemaakt. Ieder stukje is gemerkt, wat een klus.

Naast ons in dok 6 speelt een moderne theatergroep iedere dag minimaal een en soms meerdere stukken over een of andere oorlog. We hebben er aardig wat van meegekregen en besloten dat we niet gaan kijken. We dachten eerst dat er een moord gepleegd werd en wilden al 112 bellen. Gillen kunnen ze goed en wat dat betreft kan ik met mijn best harde stem wel mee doen, haha.

Ook hebben we veel bezoek gehad van alle muggen uit Antwerpen, iedere dag weer. Hier waren we dan niet zo blij mee. Sst, we zijn een stelletje seriemoordenaars geworden van de muggen. Helaas als we in bed liggen en het licht uitdoen klinkt er alweer gezoem, grrr.

Vandaag is het open monumentendag en daarom liggen we dus hier samen met nog tien scheepjes. Het is prachtig weer en daarom gaan we ook buiten bij het schip zitten zeilnaaien en het Visserijmuseum in Woerkum een beetje promoten. Er zijn aardig wat jonge matroosjes aan het roer wezen draaien, zodat de vlag op het roer helemaal dronken in elkaar is gedraaid. Leuk om enthousiaste mensen iets van onze passie te laten delen. We hebben geturfd en er zijn binnen in de stuurhut en roef 62 mensen geweest en dan buiten nog gezellige praatjes gemaakt en verteld over het zeilnaaien. Ook ons jolletje geheel getuigd en met de oude Seagull eraan trok veel bekijks.

Al met al hebben we leuke mensen leren kennen, veel gezien en geleerd dus een goed weekeind is dit geweest. Morgen vroeg moeten we bij de Kattendijksluis klaarliggen om net na hoog water door te schutten. Dan over de Schelde terug naar Nederland, wordt vervolgd….

Reactie plaatsen

Reacties

Cor van Noort
3 jaar geleden

Weer een mooi verslag van een indrukwekkende reis