Familiereünie

Gepubliceerd op 27 augustus 2021 om 21:28

In Hasselt gooien we de watertank nog eens vol en varen via het Zwarte Water naar Zwolle. Neef Ferry houdt ons via Marine Traffic in de gaten en wacht ons op bij de stad. Een mooi plekje aan de Thorbeckegracht pal aan de binnenstad. Zwolle heeft een mooie en levendige binnenstad. Het was ooit ook een vestingstad en delen van de muur en torens vinden we nog terug. Ook de gracht bruist van het leven, vele scholen beginnen het nieuwe schooljaar op het water met suppen en kanoën. Heel leuk om te zien. In de avond krijgen we bezoek van Ferry, Heleen en Marianne allemaal woonachtig in Zwolle. Na een gezellige avond krijgen we de volgende dag broer Sjef en schoonzus Anja met hun vlet langszij. Ook broer Jos en zus Bep komen langs en Ferry kan het niet laten en wil ook het vletje van zijn oom zien. Om het compleet te maken komt Anne-Wil de dochter van Sjef en Anja ook nog even langs. (zij woont op een paar meter afstand van onze ligplek) Het lijkt wel een familiereünie hier in Zwolle.

Als we de volgende dag afgemeerd liggen in Deventer komt met het pontje vanaf de overkant Marianne om met haar vriendinnen op pad te gaan. Na afloop nog even een bakkie bij haar oom en tante voor ze met het pontje terug oversteekt. Wat een heerlijkheid al die familie.

Vanmorgen vertrokken uit Deventer en weer verder de IJssel op. Als je hier stroomopwaarts vaart kan je bij de bochten aan de verkeerde kant van de rivier varen om in de binnenbocht minder tegenstroom te hebben. Dit moet je de tegenliggers wel laten zien door het blauwe bord te trekken. Men trekt dan een groot vierkant blauw bord tevoorschijn dat goed gezien wordt en in de avond zit hier ook een knipperlicht in. Hierdoor bespaar je veel gasolie (dus duurzaam) en je vaart sneller doordat je minder tegenstroom hebt. 

De tegenliggers varen stroomafwaarts en gaan met de stroom mee en kunnen midden in de rivier varen en passeren ons dan aan de stuurboordzijde ipv de bakboordzijde. Helaas kwamen we vandaag de nodige jachten tegen die kennelijk geen goede reisvoorbereiding hebben gemaakt en de regels niet kennen. Sommige besloten op het laatste moment naar stuurboord uit te wijken en dan kwam het dus net goed, maar helaas waren er ook bij die vrolijk zwaaiden en zich toch tussen de wal en ons aan bakboord passeerden. Knap krap is het dan en behoorlijk gevaarlijk. Spannend voor Frans en het vereist goed stuurmanswerk om geen ongelukken te maken. Een fluitsignaal (aandachtsein) wordt ook niet begrepen en vooral de laatste jachtenschipper stond vast met knikkende knieën zo krap was het. Ik kon het niet laten om tegen sommige te roepen dat we het blauwe bord voeren. Vraagtekens boven hun hoofden, ze dachten vast hoezo blauw bord, onze borden zijn wit met een goud randje of een bloemetje haha.

Veilig komen we bij Rhederlaag aan op de Valeplas. Hier gaan we op de spudpalen liggen op een fijn plekje waar we al vaker hebben gelegen. Mooi uitzicht en via een smal paadje kunnen we naar Giesbeek lopen om boodschappen te doen. Na een paar dagen een stad is het fijn om in de natuur te liggen. Beetje jammer dat het weer vandaag een Jantje lacht en een Jantje huilt karakter heeft en flink veel wind is er ook. We willen hier eigenlijk de stuurhut verder lakken en het terras onderhanden nemen, maar dan is iets beter weer wel noodzakelijk.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.