Friesland.

Gepubliceerd op 19 augustus 2021 om 17:10

Sjoerd, Anouk en de kinderen zijn weer vertrokken en de rust is weergekeerd aan boord van de Talisman. Het is altijd even wennen, als ik kinderstemmetjes hoor reageer ik direct om erachter te komen dat ze vertrokken zijn. We varen verder en meren af bij de sluis van Gaarkeuken. Een wandelingetje naar het dorpje Grijpskerk is leuk. Een gezellig dorpje waar zaterdag wedstrijden Fierljeppen worden gehouden. Helaas kunnen we die niet meemaken, maar het is wel typisch uit deze omgeving. Bij de sluis ligt een zinkstuk en hiermee hebben wij vroeger met de Frans ook gewerkt. Woensdagmorgen worden we bijtijds wakker van een kraanschip naast ons die het zinkstuk van de kant gaat trekken en het moet laten afzinken voor het remmingwerk. Sjoerd en Jelte hadden dit ook heel mooi gevonden, zijn ze toch nog te vroeg vertrokken. Zo rap als er weer een nieuw zinkstuk gemaakt wordt als de andere in het water ligt.

De volgende stop is bij Earnewald (Eernewoude) waar we een wandeling door de Alde Feanen maken. In het dorpje komen we een leuk klein museumpje tegen, It Kokelhûs een oudheidskamer met een heul klein winkeltje en een expositie van turfsnijkunst. Nooit geweten dat je turf kan snijden, maar zo knap gemaakt. Als we hier rondlopen met een gids die heel leuk vertelt worden we gebeld door de alarmcentrale. Er is een melding binnengekomen dat het inbraakalarm in de machinekamer afgaat, alleen daar en niet in het ruim of de stuurhut. Vreemd want dat hebben we echt nog nooit gehad en het schip ligt vlak voor een pontje én het is midden op de dag. Nu moeten we nog een uur teruglopen dus rennen heeft geen zin. Als er wordt ingebroken is de vogel natuurlijk al lang gevlogen. Bij thuiskomst zien we niks bijzonders en als Frans in de machinekamer gaat kijken hangt het boeitje met Talisman erop dat we op het Lauwersmeer hebben gekregen vrolijk te slingeren door de bewegingen van het schip op de harde wind. Het blijkt dat dit door de sensor werd opgepakt en een alarm liet afgaan. Haha  vreemde inbreker , maar gelukkig geen echte.

Eigenlijk was het plan hier lekker te gaan zeilen, maar inmiddels is na de harde wind de regen en miezer gekomen. We besluiten dan maar een eindje verder te varen en vinden een plekje bij Terherne. Je weet wel van de Kameleonboeken. Het is wel erg toeristisch hier hoor. Wel een prachtig meer en wie weet zeilen we daar dan morgen wel fijn over met ons jolletje.

Reactie plaatsen

Reacties

Aart en Hennie Neven
3 jaar geleden

Veel herinneringen aan Aernewald. Jaren lang gingen wij skûtsjesielen . Vertrekpunt : cafe/rest.
Jeen Wester. Daar voor het eerst gebakken paling gegeten. In die tijd werkte ik bij Rockwool en die sponderde een skûtsje. Soms met 11 tegelijk. Mooie tijd.

Marian Dingemans
3 jaar geleden

Wat hebben jullie toch een mooi leven! Geen dag is hetzelfde. Gaaf om te lezen wat jullie allemaal meemaken en de kleinkinderen…..die krijgen het met de paplepel ingegoten! 😉
Je schrijft trouwens erg leuk Mieke! 👏
Lieve groetjes
Michel en Marian 🙋🏻‍♀️