Hoogezand

Gepubliceerd op 15 augustus 2021 om 21:53

We kabbelen op het gemakje door de provincie Groningen. Een mooie belevenis voor onze logees, want ze moeten zelf een brug en een sluis bedienen. Vooral de brug vinden ze heel gaaf, omdat ze het verkeer mogen stoppen om de brug te openen. In Winschoten zijn we heel vriendelijk ontvangen en tijdens een rondleiding op de kinderboerderij/ zorgboerderij aan Sjoerd en zijn gezin vertelde de vrouw dat Winschoten sinds februari dit jaar de langste fiets-, en voetgangersbrug van Europa heeft. De Pieter Smitbrug is 800 meter lang en laten wij die nu juist passeren. De brug gaat over het Winschoterdiep, de A7 en over water naar de Blauwe stad.

Afgemeerd in Scheemda gaan Frans en Sjoerd de auto ophalen uit Farmsum en rijden dan naar Eeserveen in Drenthe. Daar halen ze een staaldraad op voor de schokker Janus in Woerkum die gerestaureerd wordt.

Vandaag gaan Sjoerd en Anouk met de kinderen naar Drouwenerzand, waar een attractiepark is. Gelukkig passen we niet met alle zes in de auto dus kunnen wij een stukje verder varen. We varen over het Winschoterdiep en passeren een lage brug waar we een aantal jaren geleden de schijnwerper af hebben gevaren, doordat de brugwachter de brughoogte van de verkeerde brug opgaf. Gelukkig passeren we hem vandaag zonder problemen. Ongeveer vijf centimeter over en over is genoeg nietwaar(we liggen inmiddels wat dieper, door o.a. het gewicht van de spudpalen).

De bruggen draaien vlot en als we bij Hoogezand vlakbij de haven komen horen we de brugwachter tegen een jacht zeggen dat hij kalm aan moet doen om samen met de narrowboat de brug te passeren. Wat is dat???? varen we in het geboortegebied van de Talisman en daar wordt een steilsteven “de spits van het noorden” genoemd en dan dit… voor narrowboat (Engels scheepje van twee meter breed voor de Engelse kanalen) zijn we nog nooit uitgemaakt. Er passen wel twee narrowboats naast elkaar op de luikenkap bij ons.

Helemaal achteruit varen we het bijna een kilometerlange havenkanaal naar de passantenhaven van Hoogezand. We passeren veel braamstruiken met mooie rijpe bramen. De plekjes zijn wat lastiger, er staat dat je 48 uur mag afmeren, maar al wat er ligt is rommel en ligt er duidelijk langer en we passen er nergens tussen. Dan de kop maar bij de wal en de kont iets schuin naast een aftands zeiljachtje en de paaltjes eronder. We liggen tegenover een dekkledenfabriek dus in stijl. Zullen we morgen even aangaan en zeggen dat we ons dekkleed komen ophalen dat we in 1947 hebben besteld? Haha. We gaan natuurlijk bramen plukken en jam maken. Het attractiepark was trouwens heel leuk, vooral voor gezinnen met jonge kinderen.

Net voor ik dit stukje ga schrijven komt er een mail binnen van de fotograaf  Simon Marrink die bij ons op het Lauwersmeer was. Hij blijkt hier te wonen en stuurt ons een foto van vanavond en vertelt dat we voor de voormalige machinefabriek van Gorter liggen. Deze bouwde Deutz-motoren in schepen en ook de allereerste motor een Deutz van 55pk in ons schip, toen de Oetciena geheten. We liggen dus duidelijk op historisch water.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.