Het Friese land

Gepubliceerd op 27 juli 2021 om 16:00

Vorig jaar zijn we in een rap tempo, zeg maar in één dag door Friesland gevaren. Dit jaar nemen we de tijd voor het Friese land. We bekijken Leeuwarden nog iets beter en Niels en Lasse trakteren op pannenkoeken bij de pannenkoekenboot een goeie 100 meter voor ons. Deze traktatie hebben we afgelopen winter verdiend met hulp bij het thuisonderwijs. Jammie geen slecht idee Niels.

Ons volgende plekje is een Marekriteplek net voorbij Leeuwarden. We maken een wandeling van 7,9 km een persoonlijk record voor de kleine mannen. De kinderen spelen bij de Dekemastate en Frans en ik bekijken het mooie huis. Vroeger was het alleen een versterkte toren als bescherming, maar nadat het twee keer door de Groningers kapot was geschoten is er een nieuw groter huis gebouwd.

Elske en Jochem vertrekken naar huis en nemen Anne mee. Er moet weer gewerkt worden, maar de jongens mogen nog blijven logeren en worden later opgehaald. Met hen gaan we een kanotocht maken. Vanuit de kano zien we een vreemde heuvel. Als we op onderzoek uitgaan zien we dat het een grafheuvel is. Hier zijn graven uit de Westerkerk van Leeuwarden herbegraven. Terug aan boord van de Talisman gaan de mannen met een visnetje vissen. Frans is de enige die twee visjes weet te vangen. Haha dat zijn denk ik de allereerste vissen die hij vangt.

Een stukje verder bij Raard maken we vast en ik heb een hertenboerderij gezien. Daar moeten we natuurlijk gaan kijken en lekker vlees kopen. Vandaag op de fiets de omgeving verkennen. We fietsen langs veel terpdorpen. Vroeger toen er nog geen dijken waren functioneerden deze terpen als bescherming tegen het water. Onderweg gaan we picknicken en dan aan boord nog even in het jolletje spelen. Met opa ook het stoommachientje uitproberen en de stoomboot Frans schoonmaken.

Reactie plaatsen

Reacties

Aart en Hennie Neven
3 jaar geleden

Wat een gezellig verhaal weer...en wat zullen die kinders thuis veel te vertellen hebben...heel leuk!! Veel vakantieplezier nog en de hartelijke groeten van ons allebei voor jullie allemaal!! Houdoe!!

Marian Dingemans
3 jaar geleden

Wat een leuke logeerpartij voor de jongens….
En Mieke wat schrijf je leuk👍