Droogvallen, Wadlopen en schelpjes zoeken.

Gepubliceerd op 22 juli 2021 om 20:17

Zoals jullie weten zijn we maandag op het Wad aangekomen. In de avond hebben we genoten van het Wad met zijn pastelkleuren, geluiden en het weglopende water. Dinsdagmorgenvroeg moest het anker opgedraaid en konden we de Talisman op de plaat zetten en droogvallen. Voor Jochem en de kleintjes voor de eerste keer en voor Elske, Frans en dit persoontje was het spannend , omdat het de eerste keer met de Talisman was. De trap ging overboord en dan wordt het wachten tot het water zich heeft teruggetrokken. Eerst ging ik het trapje af, maar mijn broek werd nog nat. Elske is de volgende , helaas nog te vroeg. Even later gaat Frans en die kan al een eindje door het water lopen.

Niels wil zijn laarzen aan, want hij is bang dat een krab hem in zijn teen bijt. Lasse gaat gewoon het lage water in en Anne vind het eng, maar dat duurt niet lang. Het is voor Niels en Lasse iets magisch, lopen over de bodem van de zee en die verdwijnt dan een paar uur later weer onder water. We lopen, zoeken naar schelpjes, scheppen, dus veel plezier. Niels bedenkt om een eigen mini Waddenzee te maken in een accubak. Frans kijkt bij de schroef en de hak of we schade hebben gevaren bij Kolhorn, toen we aan de grond liepen. Gelukkig ziet alles er goed uit. De Talisman ligt zich te koesteren op het droge en we zien zelfs twee zeehondjes in de verte.

Ook het weer is perfect, blauwe lucht, weinig tot geen wind en een prima temperatuurtje. Als het eb wordt is de plaat nat en weerspiegelt alles in het natte oppervlak. Als het vloed wordt is de plaat opgedroogd en zie je het droge zand wat langzaamaan minder wordt doordat de zeebodem weer verdwijnt onder het water. Met het water is er kleurverschil doordat er zand met de golven meegenomen wordt. Het diepe water is dan blauw/groen en op de plaat bruin.

Na de lunch komt het water en wachten we af wanneer we loskomen. Dan varen we naar Harlingen waar we binnen schutten en gaan nog een stukje door naar Franeker. Als we vastliggen snel een frietje halen en dan rap het jongvolkje naar bed. Het was een fantastische dag.

Franeker is een leuke stad en een van de beroemde elfsteden. Frans en ik willen graag naar het planetarium, maar helaas is het volgeboekt.

Vandaag gaat de reis verder naar Leeuwarden en daar komen we tegenover de klipper van onze vroegere buurvrouw te liggen. En iets verder ligt de zoon van een andere buur uit Woerkum.

Met zijn allen gaan we naar het Friesch natuurmuseum. Erg leuk voor kinderen. In een karretje gaan we zelfs onder het ijs en de sloot door. Door de sluis en het Wad op. we zien allerlei dieren, een roestige fiets en auto en zelfs, grinnik, iemand die overboord zit te poepen. Grote hilariteit natuurlijk.

Ook krijgen we net bericht dat het evenement in het Duitse Leer niet doorgaat. Dat wordt nog bekijken hoe we na het Lauwersmeer verder gaan, maar het komt goed. We leven met de dag.

Reactie plaatsen

Reacties

Catherine
3 jaar geleden

Geweldig! Je zult maar zo’n leuke opa en oma hebben en dit allemaal mee mogen maken. En wat schrijf je ontzettend leuk buuf