Schoorldam

Gepubliceerd op 11 juli 2021 om 22:17

Het leuke van onze manier van leven zijn de verrassingen en de contacten die we onderweg tegenkomen. Toen Frans bij de havenmeester van Broek op Langedijk was om te vragen of we op ons ingepikte plekje mogen blijven liggen tot na de verjaardag van Kirsten, kwam hij in gesprek met de heer Vader. Deze man heeft een museaal schuitenhellinkje. Een langshelling uit vroeger tijden die hij helemaal in oude stijl houdt. Ook heeft hij veel machines van Bakker uit Ridderkerk. Hij laat ook zien dat je met het oude ambacht een hedendaags schuitje kan bouwen. Vader heeft een roestvrij stalen scheepje gemaakt met een elektromotor volgens het oude ambacht. Eigenlijk is het werfje nog niet open in verband met Corona, maar wij mogen toch komen kijken bij de man met een passie.

Ook wordt Frans aangesproken door een buurman die ons op internet heeft opgezocht en heel enthousiast is. Later komt hij nog een keertje langs met een boek over allemaal scheepjes die hier in het “1000 eilandjes rijk” (zo wordt het hier genoemd) rondgevaren hebben. Beurtvaarders en speciaal op maat gebouwde scheepjes voor de sluis van Alkmaar en Broek op Langedijk. Nog een kop koffie bij de havenmeester/ sluiswachter en dan op de fiets de omgeving bekijken.

Vrijdag gaan we vroeg op om in Heerhugowaard een auto te huren. We gaan naar onze Kirsten die jarig is, maar nu we toch een auto hebben rijden we ook naar Woerkum om de post op te halen en even in de tuin wat te oogsten. (vooral veel onkruid) lekker rabarber, peulen en frambozen. Gezelligheid bij Kirsten en Jeroen, Elske is met Anne ook gekomen. In Werkendam hebben we een grote jerrycan met 25 liter gedestilleerd water gekocht. Deze ligt op de achterbank, want hij past niet in de kofferbak van het kleine autootje, maar het geklots klinkt vertrouwd en zo hoeven we de watergeluiden vandaag niet te missen.

Zaterdag auto weer inleveren en verder maar weer. Nou ja verder, eerst moeten we van Broek op Langedijk weer terug naar Alkmaar (want van Broek op Langedijk verder kunnen we niet door onze maat) . Bij Schoorldam is een vrije aanmeerplek hier laten we de palen zakken. Alle vorige keren was het hier bezet, maar we liggen nu dichtbij het Schoorlse duin een prachtig natuurgebied met bos, heide, duinen en strand en zee. Een lange wandeling met hoogteverschillen en veel rul zand op de paden maakt dat we moe maar voldaan de dag besluiten.

 

Vandaag moest er echt even een beetje gewerkt worden, stofzuigen en wassen tijdens het stroomdraaien en als beloning een mooie fietstocht langs knusse kleine dorpjes en het polderland. De andere kant dus dan gisteren toen het de zeekant was.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.