Kapitein, schipper, zeiler en molenaar????

Gepubliceerd op 3 juli 2021 om 20:04

Vandaag weer een berichtje uit buurtschap Nauerna. Gisteren waren we blij om een zelfvoorzienend schip te zijn. Tijdens ons avond-ommetje hoorden we dat de stroom eruit lag in Nauerna en dat gaf in vele huishoudens problemen met eten. Ons buikje zat lekker vol, dus kon het wandelingetje doorgang vinden.

Vanmorgen is Frans al bijtijds op stap gegaan naar molen De Paauw. Bepakt en bezakt ging de zeilmaker van boord. Gistermiddag had Alfons de molenaar gevraagd of Frans het leuk vindt om de hele dag op de molen mee te draaien. Molen stellen, zeilen klaarmaken en weet ik wat allemaal meer. Toen mijn wasje ophing ben ik ook daarheen gegaan.

Volgens Frans is molenaar zijn hard werken. Ook ik mocht helemaal naar boven en foto’s maken voor het nageslacht. Het is een vriendelijk groep vrijwilligers en de ontvangst was heel hartelijk. 

De hennep wordt geklopt en als alle blokken in werking zijn gesteld klinkt dat met 100 decibel. Gelukkig bestaan er oorbeschermers tegenwoordig. Dan moet er ook nog gehekeld, gezied en gesponnen worden. Beneden in de molen staan twee grote weefgetouwen om doek te weven. Een lap zeildoek is 60 cm breed en 34 meter lang. Het zeildoek wordt gemeten en gecontroleerd en krijgt dan een loodje als bewijs van goedkeuring. We hebben heel veel geleerd en zij hebben van ons van alles geleerd. Er zijn veel raakvlakken tussen de molen en de scheepvaart.

Wat als eerste opvalt is natuurlijk de wind en de zeilen op de wieken. Ook komen er veel uitdrukkingen en woorden uit de molenaarij en ook uit de scheepvaart. Ik moest bijvoorbeeld uitkijken dat ik geen klap van de molenwiek kreeg. Kregen de schippers een rondleiding door de molen, de molenaar en zijn bemanning kregen een rondleiding door de Talisman. O ja tussen het molenwerk door hebben we ook nog zitten zeilnaaien. We hebben de dag afgesloten met een biertje en tot slot kregen we nog een boek over de restauratie van de molen en de schuur op de koop toe. Tevens een uitnodiging om in september bij een feest te komen zeilnaaien.

Morgen gaan we naar Krommenie en op uitnodiging van de molenaar in opleiding mogen we bij het sluisje liggen.

Reactie plaatsen

Reacties

Aart en Hennie Neven
3 jaar geleden

Ha Frans en Mieke....wat een mooie belevenis weer. Met plezier je blog gelezen. Jullie kunnen ook alles hè. Fijne vakantie verder en blijf genieten. Groetjes !!

H.van Ooijen
3 jaar geleden

Mooi verhaal Mieke en Frans, als de molenaars er lucht van krijgen hoe goed jij kan zeilmaken weten ze je snel te vinden Frans.