Wat een gezelligheid.

Gepubliceerd op 1 juli 2021 om 22:01

Trossen los en vertrek uit Leiden. We varen over de Kaag, waar het nu heerlijk rustig is. De mensheid werkt en is naar school. Van de Kaag naar Lisse, Hillegom en dan komen we bij Cruquius een stoomgemaal nabij Haarlem. De spudpalen mogen op het hoekje van de Molenplas de grond in. Dirk en Audrey onze gasten Appen met hun dochter, schoonzoon en kleindochter. Het gevolg hiervan is een bezoekje van schoonzoon en kleindochter aan de Talisman. Winnelien riep: wat ligt er een groot schip op ons plekje. (op deze plek liggen zij met de Scouting vaak in het weekeind)

Woensdagmorgen bezoeken wij met ons vieren het stoomgemaal. Hier binnen staat de grootste stoommachine van de wereld. De machine is in Engeland gebouwd, maar staat dan wel in ons kikkerlandje om de Haarlemmermeer leeg te pompen. Koning Willem 1 werd de overstromingen zat en besloot dat de Haarlemmermeer drooggemalen moest worden. Er zijn drie gemalen, de Leeghwater, de Lynden en de Cruquius. De Cruquius maalt 64000 liter water per minuut, dat zijn aardig wat emmertjes. In de nok zit een gewicht van 80.000 kilo, dat moest er met takels etcetera in getakeld worden. Phoe dat was hard werken in de negentiende eeuw. Het was een interessant bezoek en zeker een aanrader. Frans heeft na jaren de wens een stoommachientje aan te schaffen , hier een machientje gekocht. Leuk om met de kleinzoons uit te proberen.

Na de lunch varen we verder naar de stad Haarlem. Dirk en Audrey gaan de stad in en wij maken een praatje op de Robbedoes, een ander woonschip dat achter ons is komen te liggen. De Robbedoes was ook net achter ons in Rotterdam, alleen zijn zij via de Parksluis gevaren en wij via Schiedam. Leuk om met deze vrolijke mensen kennis te maken en elkaars schip te bewonderen. Als Dirk en Audrey terugkomen hebben ze een bijzonder leuk restaurantje gevonden en nodigen ons uit om te gaan eten. Heerlijk gegeten en gelachen. Een fijne avond dus.

Vanmorgen hebben we anderhalf uur over één kilometer gedaan. Fijn hoor een stad met heel veel bruggen. Buiten Haarlem en vlak voor Spaarndam laten we de palen zakken om te lunchen. Op dat moment belt onze Sjoerd om te vertellen dat hij geslaagd is voor zijn examen als verkeersleider. Wat zijn we trots!

Op de sluis van Spaarndam stappen Dirk en Audrey weer van boord en gaan we samen verder. Wij houden er van om steeds andere wateren te bevaren en te ontdekken. Volgens de kaarten heeft Frans ontdekt dat we precies door de sluis van Nauerna kunnen. Nou dat paste dan ook precies. De brug over de sluis kon niet dicht in verband met onze hoogte. De sluis zou 5.60 meter breed zijn, maar doordat de deuren niet volledig open konden werd het dus wat smaller en de lengte ging ook net. Het roer tussen de deuren achter ons en de kop net voor de andere deuren, zodat ze net open konden. Op de sluis stond een man met open mond te kijken en volgens de sluiswachter was het een kolkje vol. Een stukje door de sluis bij een groen kantje mogen de spudpalen de grond in en gaan we een rondje lopen.

 

We komen langs molen de Paauw, een hennepkloppermolen. We staan te kijken en helaas hij is op zaterdag te bezoeken. Gelukkig voor ons ziet de molenaar ons en we maken een praatje. Frans vertelt dat wij zeilnaaien met hennepdraad en we mogen toch komen kijken. Heel vriendelijk vertelt hij dat een heel bijzondere schuur gered is van de sloop en dat daardoor ook de molen opnieuw herbouwd kon worden. Een fantastisch stukje industrieel erfgoed. Als we hier mogen blijven liggen gaan we zaterdag als de molen open is en de vrijwilligers aanwezig zijn bij de molen zitten zeilnaaien.

Reactie plaatsen

Reacties

Guus
3 jaar geleden

Gefeliciteerd met de nieuwe verkeersleider..🥂

Catherine
3 jaar geleden

Wat ontzettend leuk om jullie avonturen te lezen