Lading overslaan

Gepubliceerd op 8 juni 2021 om 13:36

Afgelopen zaterdag hebben we in Woudrichem lading van één schip naar een andere schip overgeslagen, zoals dat in vroeger tijden heel gewoon was: met de hand de lier bedienen en met de laadboom overslaan.

 

Het betrof een zak lijnzaad. Deze was met de Fourage III vanuit Tilburg gekomen en werd aan het Maassteiger te Woudrichem overgeladen in de Talisman.

De zak met 40 kg lijnzaad is in juni 2020 begonnen aan een lange estafette  naar Winschoten 2021, de erfgoedmanifestatie van Historische Bedrijfsvaartuigen.

Het product: 40 kilo lijnzaad, opgezakt. Tijdens ‘Winschoten’ 2020 zou lading worden gelost en geladen in de Oost-Groninger ‘Graanrepubliek’. Zand en grind, turf, beurtvaartgoederen, wijn uit het Zuid-Franse Sète en granen. Die wijn uit Sète ligt helaas nog een tijdje te rijpen maar die zak lijnzaad is alvast aan de reis. Lijnolie is natuurlijk prachtig spul bij scheepsonderhoud. Dus lijnzaad zaaien en verwerken in de Graanrepubliek en hup: een nieuw verdienmodel daar.

Het doel van de Lijnzaad-estafette: via zoveel mogelijk schepen en een mooie route de zak afleveren op de Terra Nova op het erfgoedevenement in Winschoten. Aan de zak is een label met een cognossement (vervoersdocument) toegevoegd voor de ‘ladingadministratie’ die de schippers gaan bijhouden. De Noorderschippers houden op de site een kaartje en een verslag met foto’s van de estafette bij.

 

We behandelen de zak zoveel mogelijk zoals vroeger: overladen met de hand of hijstuig, cognossement (vervoerspapieren) invullen etc.

Het lijnzaad is inmiddels van Groningen naar het zuiden van het land getransporteerd geweest met diverse historische schepen. De beurt is nu aan de Talisman, om de zak weer richting Groningen mee te nemen. Over een week vertrekken wij, via Zuid-Holland, Noord-Holland en de Waddenzee naar Groningen. Wellicht wordt de lading onderweg nogmaals overgeslagen in een ander schip.

Reactie plaatsen

Reacties

Joke van der Put
3 jaar geleden

Hallo Frans en Mieke,

Ik heb op de site Vesselfinder gezien dat jullie in de Riedijkshaven liggen. We hebben jullie niet naar binne zien varen. We kunnen jullie ook bijna vanuit ons huis zien liggen. Alleen ligt daarvoor de brug in de weg. Waren jullie nieuwsgierig hoe de nieuwe Prins Clausbrug er uit ziet? Groet e veel plezier op jullie tocht door Nederland.

Kees en Joke

Frans Heijlaerts
3 jaar geleden

Hoi Joke, leuk dat je ons ziet liggen hier. Wij gaan maandag weer verder. De nieuwe brug ziet er inderdaad indrukwekkend uit, vooral als hij open staat. Ik kom er regelmatig langs bij examens afnemen op een schip.
Groetjes van ons, Frans en Mieke