Onverwacht.

Gepubliceerd op 18 april 2021 om 11:27

Vanuit Montfoort heeft Frans gebeld met de Waaiersluis in Gouda. Deze sluis is te kort voor ons en daarom moeten we er met gelijk water (als eb en vloed de waterstand aan de buitenzijde gelijkmaakt met het binnenwater) doorvaren. Alle deuren staan dan open en het kan maar heel even. Het komt erop neer dat we vrijdagmorgen rond half elf kunnen passeren. Wel een half uurtje eerder zijn, want je kan de tijd  niet vooraf exact bepalen. Wind en waterstanden zijn meespelende factoren.

We vertrekken uit Montfoort op donderdag en genieten van alles om ons heen. Bij Oudewater is een smal bruggetje, waar we net doorkunnen en er lig een knik achter. Kalm aan en goed sturen dus. Langs de kant staat een groep mensen te kijken en als we erdoor zijn krijgt Frans een groot applaus en duimpjes in de lucht. Direct hierna liggen er een aantal rondvaartboten bij elkaar langszij en ook hier kunnen we net langs schuiven. Het vervelende hier was dat er langs de kant een stalen u-profiel zat waar hout in hoort te zitten, maar dat zat er dus niet. Als je niet goed oppast kras je dus de verf van je zij af, als je denkt ik laat hem langs de kant glijden. Oké alles is goed gegaan en we besluiten in Haastrecht te blijven. We maken een lange wandeling langs fantastische natuur en stil dat het is. We spotten een paar Grutto’s en kieviten. Jammer dat de telefoon deze niet goed vastlegt.

Vrijdag na het ontbijt richting de Waaiersluis. Om 9.15 uur komen we aandrijven en wat schetst mijn verbazing , er is gelijk actie op de sluis. Frans vraagt hoe het ervoor staat en nu blijkt dat we er al over 5 minuten doorkunnen. Dat is snel, haha schutten duurt langer en maar goed dat we niet van die uitslapers zijn, want dan hadden we onze kans gemist en uren moeten wachten op het volgende tij. Pff, een gelukje. We hebben op de IJssel tij mee en zo komen we vlot in de buurt van Dordrecht. We hebben alle twee hetzelfde idee. Kijken of we bij onze dochter Elske achter in het Wantij op onze spudpalen kunnen liggen. Als we de Prins Hendrikbrug oproepen horen we dat we een kwartiertje moeten wachten en dan draaien ze hem. Even later worden we geroepen dat er een storing is en er niet gedraaid kan worden. Balen, wat doen we nu? Terwijl we nog zitten te overleggen horen we dat het probleem al is opgelost. Gelukkig!  We varen het Wantij op en zoeken dichtbij Elske een goed plekje. Dit vinden we en de palen gaan het water in. Maar dan, het is laag water en een trapje overboord met daarop de lange loopplank, laarzen aan moet kunnen om aan de wal te komen. Elske komt al onze kant op om te kijken en we zijn keurig op tijd om de jongens te verrassen door ze uit school te halen. Blije snoetjes en al heel snel de vraag of ze vannacht op de Talisman mogen slapen. Niels heeft eerst nog zwemles, maar daarna en na het eten komen de mannen hoor. Inmiddels is het hoog water geworden en moeten we de loopplank verlengen met nog een lange loopplank( dit wordt een lange ladder met twee plankjes erop om te kunnen lopen.) Het is een heel spannende actie, maar ja je moet wat voor een logeerpartij over hebben, haha.

Zaterdag worden de kids door papa, mama en Anne opgehaald met de WOU12. Welk kind heeft er zo’n spannend avontuur als ze gaan logeren bij opa en oma? Met dit gezinnetje gelijk een beetje Frans zijn verjaardag gevierd. Ze varen nog tot het blauwe bruggetje met ons mee en zwaaien ons dan gedag. Wat een heerlijk onverwacht bezoekje.

De Ottersluis wordt ook rap gepasseerd en dan het laatste stukje tot Woerkum. Door de buurtjes worden we welkom geheten, krijgen de post en drinken volkomen coronaproef een aankomstbiertje. Wij aan dek en de buurtjes op het steiger.

We hebben een heerlijke week gehad  met voor-, en tegenspoed. Het is goed om weer in de thuishaven te zijn, maar over een goeie week krijgen we Jelte en Tess te logeren (papa en mama moeten werken tijdens hun vakantie) wellicht dat de trossen dan weer voor een paar daagjes losgaan.

Reactie plaatsen

Reacties

Ineke Derks
3 jaar geleden

Wat ontzettend leuk om jullie blog te lezen. En wat een prachtige foto’s van o.a Elske en haar gezin , maar ook de natuur foto’s!
Liefs van Ineke

Marian Dingemans
3 jaar geleden

Wat een leuke blog Mieke!
Knap van Frans om jullie schip door al die obstakels te manoeuvreren
En geweldig voor de jongens om te logeren op de Talisman 👍
Groetjes
Michel en Marian