Winter!!!

Gepubliceerd op 14 februari 2021 om 15:32

Winter!!!

We laten een best unieke periode achter ons. Hoog water, sneeuwjacht en ijs: een bijzonder samengaan. Op 2 februari lieten de waterhoogten zien dat we toch echt moesten verhalen naar het hoogwatersteiger achterin de haven. Grote pret voor Niels en Lasse die bij ons logeerden ivm. school. Door de lockdown konden ze niet naar school en mochten wij niet met ons tweeën naar hen toe. Meester Frans gaf het ene kind les en oma hield in de tussentijd de ander bezig. Na de middagschool de motor gestart en naar achteren gevaren. In het weekeind kwam de sneeuwjacht en werd de omgeving sprookjesachtig wit. De laatste jaren is sneeuw meestal een flinterdun laagje dat na een dag alweer verdwenen is, maar nu, ja heus, een echt pak sneeuw. Door de wind ontstonden sneeuwduinen en de sneeuw lag in het gangboord tot aan de dennenboom circa 50 cm hoog. Heerlijk sneeuwpret en sleeën voor velen. Leuke afleiding in deze Coronatijd. Tot slot kwam de kou, de vorstperiode duurde dan wel niet zolang als verwacht, maar de schaatsen konden uit het vet en velen bevolkten sloten, plassen en meren.

Bij ons is donderdag het water weer gaan zakken. Ook dit geeft mooie plaatjes in de natuur. Vrijdag op expeditie naar ons steiger, maar dat was te voorbarig het water kwam nog tot over de laarzen. Wel hebben we een ijsvogeltje gevonden en geprobeerd te redden, maar helaas heeft het beestje het niet gered. Zaterdag lagen we in het ijs. We lagen bij een tjalk buitenop langszij en die moet water en gasolie laden en dat kan niet op het hoogwatersteiger. Verhalen naar onze vaste plek dus. Gelukkig hoefden we niet echt te breken. Afgelopen jaar voor veel geld het schip in de verf en de antifouling gezet en dat wil je er niet af hebben door het ijs.

Aangekomen op onze plek gelijk de dekwasslang aangesloten en het steiger schoonspuiten. Dat viel niet mee, omdat het nog vroor. Nou is het opgepompte water 4 graden dus dooide het wel een beetje weg.

Vandaag verder schoongespoten en met de harde bezem geboend. Vanmorgen eerst een wandeling over de Gors gemaakt. Dit stukje natuur (uiterwaarden) komt ook weer boven het water uit. Prachtig om te zien. Echt een kadootje om hier te mogen wonen en dicht bij de natuur te zijn. De dam waaraan we liggen is door het aangespoelde hout, riet en vuil onbegaanbaar geworden. Daarbovenop nog een dikke laag ijs dat wordt nog een flinke klus om te ruimen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.