Storm doorstaan.

Gepubliceerd op 28 augustus 2020 om 20:21

Het is grappig om een stuk van de Elfstedentocht te varen. Bekende plaatsen en dorpen en bijvoorbeeld het bruggetje van Bartlehiem. Dokkum en Leeuwarden door (we zien de klipper van onze vorige buurvrouw liggen) smal water en veel bochten, zo nu en dan een jacht wat echt als een rund bezig is, zorgt ervoor dat Frans het behoorlijk aan z’n stuurspieren krijgt. De wind trekt ook al flink aan, er is storm voorspeld.

Nou die storm komt ook echt. Het schip nagelopen en alles stormvast gezet. De grote stoelen aan dek weten toch om te waaien en moeten neergelegd worden. We liggen stevig op onze paaltjes voor een boerderij. De wind heeft vrij spel over velden en water. Toch laten we ons niet opsluiten en gaan even naar de bakker in Wergea, het dorp op een anderhalve kilometer afstand. Plens, plens, plens… drijfnat komen we weer thuis, haha alle muizenissen weggewaaid.

Het is trouwens leuk om mensen te zien kijken als we keurig langs de kant liggen op de spudpalen.  De mensen kijken dan, kijken nog eens en zien geen touwen uitstaan. Kijken nog eens naar het anker en dat hangt voor de kop en ligt niet in het water, haha nog niet iedereen weet van spudpalen af.

Donderdag is het rustig, schijnt het zonnetje en een heerlijke temperatuur. We doorkruisen Friesland en komen bij Lemmer. Hier is het gezellig druk, de terrassen zitten vol en we hebben dus bekijks genoeg. Er komen zelfs mensen vanaf het terras naar de sluis om een praatje te maken.

We gaan niet naar het IJsselmeer, maar bakboord uit door de Frieslandsluis de polder in. We gaan 5,5 meter naar beneden en bij de benedendeuren spuiten stralen water om de nissen voor de deuren schoon te houden. 

Dit is historische grond voor ons. De opa en de vader van Frans hebben hier geholpen met het droogleggen van de polder en de kanalen helpen graven. Emmeloord was dorp  A en Marknesse dorp B.

We meren af in Emmeloord en maken een wandeling. Een stad ontstaan na de oorlogsjaren best jong eigenlijk. De overbuurman stuurt een berichtje en foto (zie hieronder) dat hij zo enthousiast is over de Talisman en daarom nodigen we hem maar uit voor een bakkie koffie. Leuk zo’n enthousiaste man.

Vandaag komen we in Marknesse, want we willen naar het Voortserbos waar het waterloop laboratorium was, dit willen we graag gaan bekijken, de resten moeten nog zichtbaar zijn. Helaas plenst het weer de hele middag, dus verder dan een wandelingetje door het dorp komen we niet. Wel zien we een barak uit het kamp van de drooglegging en uit een openbare boekenkast nemen we twee boeken mee. Morgen even andere boeken voor in de plaats leggen.

Hopen dat het morgen iets beter is en we toch nog op de fiets naar het waterloopbos kunnen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.