Provincie Groningen

Gepubliceerd op 20 augustus 2020 om 11:57

We overnachten bij de sluis Peelo en bij Eelde. Wandelen na het avondeten en iedere keer is het een verrassing wat we tegenkomen. Zo komen we een grondwater station tegen die laat zien hoe hoog of laag het grondwater staat. Voor een gezond peil moet de meter in het groene stuk staan en rood is veel te droog. Op de foto is goed te zien dat we dicht tegen het rood aanzitten. Vandaar ook dat er bij de sluizen water terug gepompt wordt. Het is trouwens grappig dat we op deze plek op de grens met Groningen liggen. De kant waar wij liggen, (Eelde) is Drenthe en de overkant van het kanaal is Glimmen in Groningen.

 

 

Het lijkt wel of we midden in een weiland liggen, zoveel kroos drijft er op het water. Er komt ook nog een maaiploeg langs en dit is al de tweede keer dat we net na het boenen onder het stof en vuil van het maaien komen. Spoelen maar weer, we vervelen ons niet.

Gisteren door de stad Groningen gevaren. Daar moet je altijd de tijd voor nemen, want er zijn veel bruggen om te passeren en als je dan treft dat een vrachtwagen zijn auto midden op de brug parkeert, uitstapt en wegwandelt kijk je toch even verbaasd. Bij terugkomst krijgt de man de wind van voren door de brugwachter.

Door Groningen heen varen we het Reitdiep op richting Zoutkamp. Bij een keersluisje de Wetsingersluis knopen we vast. Ik app met mijn vriendin uit Bedum, maar zij heeft helaas afspraken. We wandelen een leuk rondje langs boerderijen en kneuterige Groningse dorpjes. Frans kent Jaap (een groot liefhebber van de binnenvaart) via de Zonnebloem. Jaap is in deze streek komen wonen en komt gezellig op de koffie met zijn Ans. Na de koffie nemen ze ons mee naar Winsum een dorp iets verderop dat deze week is uitgeroepen tot het mooiste dorp van Nederland. Het is inderdaad een heel mooi dorp en we drinken op een terras nog gezellig wat en worden weer thuisgebracht. Wat een verrassende avond, bedankt Jaap en Ans.

Hier varen wij voor ons op onbekend water , leuk is dat. het water meandert door het landschap. Met onze zeeschouw zijn we jaren geleden via Friesland naar het Lauwersmeer gezeild en nu varen we dan via Groningen naar het Lauwersmeer. Er zijn niet veel vaarwaters waar we kunnen varen met ons schip en er nog niet geweest zijn in Nederland, maar het is altijd een uitdaging om er een te vinden en er te gaan kijken. Afgemeerd bij Aduarderzijl en vanmiddag de omgeving gaan ontdekken. Er schijnt een dorpje te zijn waar je de Wierden goed kan zien.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.