Drentsche Hoofdvaart

Gepubliceerd op 16 augustus 2020 om 22:57

De eerste sluis op de Drentsche Hoofdvaart is de Paradijssluis. Echt klein voor onze Talisman, maar het past net. Het is net tetris spelen, haha. Door de sluis meren we af en komen er al snel achter dat het Paradijs niet echt paradijslijk is. Drukke weg en spoorlijn langs ons, beetje jammer. Vroeger werd er met schepen gejaagd, met paarden op het jaagpad werd het schip voortgetrokken en als de schipper geen paarden kon betalen, liepen de vrouw of de kinderen in het zeel en trokken het schip vooruit. Op deze jaagpaden die aan beide zijde van het kanaal lopen, zijn fietspaden en wegen gemaakt toen de vooruitgang kwam. De wegen worden drukker en dat is voor ons jammer. Gelukkig is het zo leuk varen en is de omgeving verder prachtig, zodat we dit ongemak voor lief nemen. Kunnen we weer van de stilte genieten als we in Woerkum terug zijn.

We komen op dit kanaal door 6 sluizen. Drie hebben een drempel bij de bovendeuren en drie niet. De drie zonder zijn krap en liggen we precies tussen de deuren. Bij de drie met drempel moet de steven tegen de drempel en het roer dwars. Leuke reacties levert dit op. Kijk het verschil hieronder.

Mensen die nog weten dat ons soort schepen hier dagelijks voorbij kwamen, de Talisman is ook speciaal voor deze kanalen gebouwd en voer met turf, suikerbieten en aardappelen. Alle zes de sluizen hebben een kanaaltje met een stuw en een pompgebouw die het water terugpompen in tijden van droogte, zoals nu. Ik heb het hier in het vorige stukje al over gehad. De pomp pompt 1,7 kuub water per seconde terug het kanaal op, vandaar die stroom op het kanaal. Sommige jachten hebben hier problemen mee tot groot vermaak van ons matroosje die vrolijk commentaar levert.

Ondanks de hitte gaan we op de fiets naar Frederiksoord: een kolonie voor weldoening. De armen mensen een kans geven om een bestaan op een klein boerderijtje op te bouwen. Wel met strenge eisen en regels. We maken een tijdreis naar de zeventiende en achttiende eeuw. Leuk en leerzaam. Op de terugweg komen we over de heide en zien we hunebedden. Typisch Drenthe.
Bij Dieverbrug komen Sjoerd, Anouk en Tess weer aan boord om Jelte op te halen. Vandaag met hen nog twee van die kleine sluizen gedaan. We liggen nu boven de Veenesluis. Natuurlijk ook Drentse stoet gegeten, want je eet het voedsel van de streek waar je bent natuurlijk. Na het avondeten is ons bezoek naar Brabant terug gereden en hebben wij nog een wandeling over de heide, door bos en langs het blauwe meer gelopen. We kwamen ook langs loopgraven uit de oorlog. Deze waren van de Frieslandlinie. Bij ons in Woerkum hebben we de waterlinie.

Na de logeerpartijen van kinderen en kleinkinderen zal het stil zijn aan boord. Alhoewel, voorlopig heb ik nog wel wat was en opruimwerk te doen. Gelukkig hebben Jelte en Frans het schip al geboend.

Reactie plaatsen

Reacties

dirk
4 jaar geleden

mooi z'n schip in de sluis op zijn "thuiskanaal"