Opening erfgoedtoer in Middelburg.

Gepubliceerd op 6 juli 2024 om 17:41

Donderdag varen we heerlijk door Zeeland. Lekker wijds over de Oosterschelde met mooi bruisend water aan de kont. Jammer, het is opkomend water en we hebben dan ook geen zeehondjes gezien. Er staat trouwens een stevige bries, witte schuimkopjes geven de golven aan en het buist zout water over ons heen. Gelukkig heb ik met een vooruitziende blik de ramen binnen en niet buiten gezeemd. Buiten komt wel als we stilliggen. Dwars van de Zeelandbrug als we oversteken komen de golven dwars in en liggen we vrolijk te schommelen. Alles op tijd veilig gezet en geen schade gekregen. We schutten de Zandkreeksluis door naar her Veerse meer. Er komt ons een houten Hoogaars met een spriettuig  zeilend tegemoet. Wat een mooi gezicht is dat. Op het Veerse meer zijn een paar plekken waar we als groot schip mogen vastmaken en gelukkig vinden we een plek met een flink eilandje; de Bastiaan de Langeplaat, waar we een wandeling hebben gemaakt. Prachtige bloemetjes hebben we gezien en op de app konden we zien hoe ze heten, onder andere de Moeraswesporchis. Orchideetjes in het wild zijn best wel bijzonder. We liggen midden in een kraamkamer… wat zeg ik nu? Jep een kraamkamer voor kwallen. Er zijn wel honderden kleine kwalletjes (niet rot bedoeld, maar die beesten heten nu eenmaal zo haha)

Vrijdag beginnen we de dag op het gemakje. Tijd zat om naar Middelburg te varen. Bij Veere gaan we door een sluis het kanaal op. Onderweg zien we schapen schuilen tegen de regen. In Middelburg meren we tegen een kade aan tot we naar de voor ons bestemde plaats kunnen, onder de kadebalk bloeien weer mooie bloemen. Er liggen nog twee grote passagiersschepen die eerst moeten vertrekken. Geinig, om 17.00uur zijn die schepen weg en dan begint de “schependans” iedereen moet verkassen naar zijn voor hem bestemde plek dus dat geeft een hoop scheepsbewegingen zodat het een dans lijkt. Het wordt heel goed gecoördineerd en echt wel vlot ligt iedereen weer vast. Op de Terra Nova, het grote verenigingsschip, is er een schippersbijeenkomst en krijgen we allemaal de vlag en het schippershandboek. We toosten op het jubileum en een mooie tocht.

Vandaag gaat het pas echt beginnen met genodigden zoals de commissaris van de koning en een gedeputeerde van de provincie. Ze varen in de Zeeuwse Hengsten en Hoogaarzen langs de schepen en na trompetgeschal en het hijsen van de Zeeuwse vlag toeteren alle schepen (wat een hels kabaal geeft) het is geopend!! Bubbels op de kade en toespraken. De kade is aangekleed zoals honderd jaar geleden en bij ons wordt er geladen en gelost. Straks mosselen eten en jullie horen weer van ons.

Reactie plaatsen

Reacties

Dirk Zwijnenburg
15 dagen geleden

Fijn dat jullie weer opstap zijn en even terug in de tijd gaan en de zinnen kunnen verzetten. We volgen jullie als van ouds en hebben via Jan Timmer al foto's gezien van Martin van Dijk van Middelburg