Dankzij het knopje eerder thuis.

Gepubliceerd op 12 september 2023 om 21:26

Het is een leuke dag geweest bij het Hertog Reinout gemaal. De stoommachine werkte en daardoor kon het gemaal malen. Voor de kant, aan de andere kant van het steiger waar wij liggen, is de ketel van de stoomboot ook opgestookt en worden er rondvaartjes gemaakt. Wij krijgen aan de achterkant van het gemaal, onder een mooie tent een plek in de schaduw. Fijn met de blote voetjes in het gras, uitzicht op de landerijen en de koetjes en met livemuziek. Een gezellige man zong allerlei liedjes, van Johnny Cash, John Denver tot Wim Zonneveld en vele anderen. Het publiek was gezellig en geïnteresseerd. Al met al een topdag.

Het wordt de hoogste tijd om los te gooien en we drijven op het gemak naar het Gooimeer. Hier gooien we het anker eronder (er wordt wat afgegooid, haha). We leggen het terras open, zetten de zonnetent op en ploffen in de schaduw neer. Na verloop van tijd komen we steeds meer in de zon en daarom lichten we het anker en gaan op de spudpaal liggen. Zo krijgen we weer een poosje schaduw. (Ik mag het misschien niet zeggen, maar heel zachtjes dan, psst, ik wordt die warmte zo zat. ) We kijken om ons heen, er is zoveel te zien. Waarschijnlijk de laatste mooie zondag deze zomer en volgens ons is iedereen het water opgegaan. Het is een herrie van de snelweg langs Naarden, speedboten, jetski’s en zo meer.  Als Frans op de decibellenmeter kijkt zit hij op 73 decibel. Midden op het Gooimeer en bij ons geen motor of radio.

Maandagmorgen sta ik de was op te hangen en Frans gaat de motor starten om te vertrekken. Hmm, wat is dat??? Met moeite gaat de kar aan de gang, dat zijn we dus echt niet gewend. Of het nu winter is of zomer. Of we een maand geleden hebben gevaren of gisteren, de motor start altijd met een druk op de knop. Frans gaat op onderzoek uit en vindt eigenlijk niets. De spudpaal gaat gewoon omhoog, dus de accu is goed. Hij vermoedt dat de koolborstels van de startmotor versleten zijn. De motor staat er vijftien jaar in, dus dan kan er wel eens iets aan vervanging toe zijn. Filters, v-snaren etc. hebben we reserve aan boord, maar koolborstels niet. We wilden via de Vecht varen, maar besluiten om de Oranjesluizen door te schutten en via het Amsterdam-Rijnkanaal naar Utrecht te varen. Als we morgen dan problemen hebben zijn we in de grote stad waar van alles te koop en te regelen is.

Het gaat dus langs Pampus (waar we deze keer niet voor gaan liggen, haha) en dan langs het nieuwe Amsterdam-IJburg dat tegenover het oude Durgerdam ligt. Een flink contrast: de snoezige kleine huisjes in een lintdorp versus hoge flats en moderne bruggen en huizen op een kluitje. Door de sluis heen een stukje Amsterdam en het kanaal op. Bij Utrecht meren we af bij Douwe Egberts in de monding van het Merwedekanaal. Hier zijn we veel geweest, want in de tijd dat we wacht hielden bij de Zonnebloem lagen we hier. Een soort thuiskomen is het.

Na een nacht slapen en denken, kwam Frans vanmorgen met het idee dat de startknop van de motor in de stuurhut de boosdoener kan zijn. Hij startte de motor vandaag in de machinekamer en toen deed hij het gelijk. De reis gaat vlot verder naar Woerkum waar we werden ontvangen door verschillende buurtjes en met een drankje bijpraten, even zwaaien naar walbewoners. We zijn iets eerder terug dan gedacht, door een knopje maar dit is pas echt thuiskomen. Morgen verder ontdekken wat er werkelijk aan de hand is.

De reis is mooi geweest, we hebben van alles meegemaakt en gezien. De volgende reis gaat naar de werf begin oktober, voor de keuring en onderhoud. In november gaat Sinterklaas nog met ons mee, dus uitgevaren zijn we nog niet.

Totaal aantal kilometers gevaren: 2042

Iedereen bedankt voor het meelezen/meeleven en reacties.

Reactie plaatsen

Reacties

Huub van Ooijen
10 maanden geleden

Welkom thuis,blij dat jullie er weer zijn.

Hennie en Aart
10 maanden geleden

Welkom thuis jongens, weer een mooi avontuur was het. Wij zitten nu ff in Drenthe maar we zien elkaar vast weer snel. Groetjes ook van Aart.

Wijnanda Agten
10 maanden geleden

Mooie reis gemaakt
Op naar volgend seizoen waarin ik hoop dat jullie in de buurt zijn
Fijne thuiskomst Frans en Mieke

Kuindert Borg
10 maanden geleden

Fijn dat jullie er weer zijn, heb genoten van jullie verslagen en mooie foto’s.gr Kuin

Dirk Zwijnenburg
10 maanden geleden

Wij hebben weer genoten van jullie avonturen en foto's op de blog van deze reis en denken nog met veel plezier terug dat we een week deelgenoten waren. Top. Audrey en Dirk

Joke van der Put
10 maanden geleden

Het was heel leuk om jullie blog te volgen.

Marian Dingemans
10 maanden geleden

Prachtig verslag Mieke 👍
Welkom thuis en leuk dat we jullie vanmiddag hebben gezien en gesproken.
Groetjes
Michel en Marian