Friesland.

Gepubliceerd op 29 augustus 2023 om 20:59

Het is duidelijk, de Wadden zijn helaas niet voor ons weggelegd dit jaar. Volgens Windfinder komt er een 5 of 6 beaufort en dat is te gek. We kunnen niet op één dag over vier lange wantijen heen. We besluiten dan ook binnendoor te gaan. Ondanks het mindere weer hebben we genoten op het Lauwersmeer. De weidsheid, de stilte en vooral niet vergeten de donkerte. Het Lauwersmeer is officieel een Dark Sky Park. Het betekent dat dit Nationaal park heel donker is en je veel sterren kunt zien. Jammer, maar bij ons is het bewolkt. Wel donker, maar weinig of geen sterren te zien.

Groningen laten we achter ons en we varen Friesland binnen. Overal koeien en leuke dorpjes. Er varen veel bootjes, zoveel hebben we de afgelopen twee maanden niet gezien en alle Duitse jachten varen waarschijnlijk hier, haha. We maken een wandeling door dit mooie land en komen bij het mooie dorpje Brandeburen. Er is een heel klein museum over vlas en hoe het bewerkt wordt. Overal vindt je in Friesland Marekriteplekken waar je aan mag leggen. Ideaal om rustig te overnachten en van de natuur te genieten. We blijven een paar dagen op zo’n Marekriteplek net voorbij Dokkum. Hier vandaan maken we een fietstocht naar Moddergat; een dorpje achter de Waddendijk. Hier heeft vroeger een ramp plaats gevonden toen 83 mensen op zee bleven in een storm (maar goed dat wij de zee niet opgegaan zijn, haha). Een klein openluchtmuseum met vissershuisjes en het leven van de vissers en vooral de vissersvrouwen uit die tijd. Op de terugweg hebben we de wind met kracht vijf recht tegen. Daar wordt je moe van, maar het is wel goed voor de spiertjes, (zeggen ze, want ze protesteren hevig). We hebben leuk contact met de eigenaar van de boerencamping waar we vlakbij liggen.

Vandaag zijn we verder gevaren en bij Burdaard maken we even vast om het plaatsje te bekijken. Het is zo kneuterig om de Dokkummer Ee te bevaren. Apart idee dat hier ook de Elfstedentocht plaats vindt. Als het tenminste nog een keer winter wordt. We gaan verder naar Leeuwarden. Een grote stad deze keer. Het is topsport voor Frans om door de stad te varen en bochten te maken die scherper zijn dan negentig graden. Enne smal, lastig om dan tegenliggers tegen te komen. Sorry schippers, maar we moeten de kont ook de bocht om krijgen. Het is er gezellig druk met de studenten introductiedagen.

Morgen even de Talisman bevoorraden en dan gaan we verder.

Reactie plaatsen

Reacties

Marian Dingemans
10 maanden geleden

Prachtige tocht en mooie foto’s.
Knap van Frans om met jullie grote schip door Leeuwarden te varen! 👍
Groetjes
Michel en Marian