Stropersgat.

Gepubliceerd op 24 augustus 2023 om 16:52

Maandag zijn we om 14.00 uur door de zeesluis van Leer geschut. Verscheidene schepen varen naar Weener waar het volgend weekeind een Treffen van Schiffe is. Wij vinden het zo wel goed en gaan de Eems verder af varen richting de Waddenzee.  Fijn om op ruim water te komen. Er is van alles te zien, zoals leuke dorpjes flora en fauna, maar ook het Emssperrwerk. Deze waterdoorlaadbare barrière kan gesloten worden als er een schip van Papenburg naar zee moet. Jullie weten nog wel van die grote werf aan de Eems die giga passagiersschepen bouwt. Als er een schip gaat vertrekken doen ze de “stuw” dicht als het hoogwater is. Het water stuwt op en er staat genoeg water om het schip te laten passeren. Wel moeten ze de stuw dan natuurlijk weer openen en het schip spoelt met het water richting zee.

Als we bij Delfzijl komen zien we een bijzonder schip. Het is en replica van een oud houten schip uit Spanje. Ik dacht eerst een Kogge te zien, maar deze is groter. De Spanjaarden achtervolgden ons, maar gelukkig schoten ze hun kanonnen niet af, haha. Het blijkt dat ze komen om een soort reclame te maken voor Delfsail volgend jaar. Wij schutten Delfzijl binnen en meren af in de haven van Farmsum.

We zijn nu dus weer terug in Nederland. We gaan door het Groninger landschap naar de stad Groningen en overnachten voorbij de Oostersluis. De volgende dag varen we langs de rand van de stad richting Zoutkamp en volgens de geuren die onze neusjes prikkelen is dat een poepgoed idee..er wordt namelijk flink gemest! Zoutkamp is net als ons Woerkum een vissersstadje. Hier wordt vooral op garnalen gevist met garnalenkotters. Ook is er een visserijmuseum, maar voor de zeevisserij en bij ons richten we op de riviervisserij. Het museum heeft dezelfde sfeer als ons museum in Woerkum. Van een Duitse buurman krijgt Frans een boek te leen over schepen van Haren- Ems. Het is zo’n dik boek dat ik denk dat hun jacht er scheef van ligt, haha.

Het is vandaag de bedoeling dat we over het Lauwersmeer varen en bij Lauwersoog naar buiten schutten. We kunnen dan mooi het eerste wantij pakken, maar…. Het weer is veranderd en er zijn waarschuwingen voor onweer en harde windstoten. De KNRM haalt met twee schepen de jachten van het water af. We blijven dan maar in het Stropersgat op het Lauwersmeer op een ankertje liggen. Lekker rustig en als vroeger (nu de voorste spudpaal kapot is). Morgen hebben we dan een work out met ankerdraaien. Nog een klein probleempje krijgen we als de generator stopt. Frans gaat op onderzoek uit en nu blijkt dat de v-snaar gebroken is. Gelukkig zorgt Frans altijd voor reservematerialen aan boord en zo is dit euvel snel verholpen. We hopen stiekem morgen nog het Wad op te gaan, maar als ik net het weerbericht hoor twijfel ik wel een beetje, maar dat horen jullie dan in het volgende blog.

Reactie plaatsen

Reacties

Catherine
10 maanden geleden

Wat een prachtige reis hebben jullie tot nu toe gemaakt en wat vertel je dat toch allemaal leuk Mieke. Alsof ik bij jullie op de thee in de roef zit. Lekker genieten nog lieve buurtjes