Van Elsfleth naar Leer.

Gepubliceerd op 17 augustus 2023 om 21:59

Het is zo leuk om na al de kanalen op getijdewater te varen. We vertrekken uit Elsfleth als het nog laag water is, om zo met de vloed naar Oldenburg te spoelen.  Droogtes langs de kant en dat doet denken aan het Wad. Wie weet komen we daar ook nog, maar dat is van het weer en getij afhankelijk. Eerst maar naar Oldenburg, een levendige stad met terrassen langs de haven en een pop up tentoonstelling van het Stadsmuseum. Hier vandaan vertrekken onze vrienden naar Nederland met de trein, of toch niet… helaas klinkt het hetzelfde als bij Kirsten, de trein rijdt niet. Gelukkig rijdt er wel een bus naar Leer en daar kunnen ze overstappen op de bus naar Groningen, vanwaar de trein naar Rotterdam vertrekt.

We hoorden van een stremming bij de sluis van Oldenburg, maar joepie de poepie; die is opgelost als wij er door willen. Zo komen we weer op een kanaal, het Küstenkanal dit keer. Het is duidelijk dat we wederom in een veengebied zijn aanbeland. Overal langs het kanaal zijn overslagbedrijven die behalve zand en grint ook turf overslaan. In fabrieken wordt er turfmolm van gemaakt. Het water is bruin tot zwart.  We overnachten op een Liegestelle bij Kampe en hebben alweer geluk, want de drukke weg die langs het kanaal loopt is afgesloten voor het gewone verkeer door werkzaamheden. Zo kunnen we toch rustig slapen. Tijdens een wandeling door de natuur komen we langs boerderijen waar we honing en eieren kopen. Geinig is dat gehap-snap om aan je spullen te komen.

Dörpen is onze volgende stop. Bij de sluis kunnen we afmeren en de wandelschoenen gaan aan. We komen oog in oog te staan met een reetje. We kijken elkaar aan en dan draait het zich om en springt op het gemakje heel elegant naar de bosrand. Ook zien we prachtige paddenstoelen en dit is toch een voorbode van de nazomer. We werden ook al wakker met ochtendnevel boven het water, het is volop oogsttijd en de dagen worden aanzienlijk korter. Voor je het weet gaat de kachel weer aan, maar we hebben verschillende avonden tot het donker werd buiten gezeten en de verwachting is warm weer. Hier zijn we ook even ijverig geweest: schip boenen, ramen zemen, binnen schoonmaken, een was draaien en het anker weer buitenboord hangen.

Als we door de sluis geschut zijn is er nog een stukje kanaal en dan is er de volgende rivier: de Eems. Het is stil water (het gedeelte van het tij tussen eb en vloed) het begint steeds meer op Nederland te lijken en dat is niet zo raar, want hemelsbreed is Nederland maar een kilometer of zes weg en het landschap doet niet aan landsgrenzen. We komen langs werkzaamheden bij de Friesenbrücke die kapot gevaren is in 2015 en nu zijn ze “al” aan het herstel begonnen. Een stuk verder komen we langs de werf van Meijer in Papenburg, die heel grote schepen bouwt. Als deze daar vertrekken is het een waar spektakel en nu zijn ze de ondieptes al aan het wegbaggeren omdat er weer eentje klaar ligt voor vertrek.

Langs de kant van de rivier zien we prikken ofwel bakens gemaakt van staken en samengebonden takjes die de vaargeul aangeven.

We verlaten de Eems tijdelijk om de Leda op te gaan en de zeesluis van Leer te schutten. In Leer is het Treffen der Traditionschiffe, een evenement waar we heen gaan nu we toch in de buurt zijn. Het is al vier jaar geleden dat we hier ook waren. Weet je nog Jelte dat je toen bij ons logeerde en mee mocht naar het Rathaus voor het theeuurtje?  We hebben een mooi plaatsje gekregen en zien wel wat er allemaal gebeurt dit komende weekeind. Jullie horen er weer van.

Reactie plaatsen

Reacties

Marian Dingemans
6 maanden geleden

Wat een mooie reis maken jullie weer! 👍

Nico Kersten
6 maanden geleden

Ziet er prachtig uit, volgens mij genieten jullie volop.