Talisman te daal richting Bremen…

Gepubliceerd op 9 augustus 2023 om 22:30

Na een paar dagen in Minden zijn we weer met de trossen los. Over het aquaduct zijn we naar de kade gevaren en nu gaan we door de sluis afdalen naar de Weser. De Weser is voor ons ook onbekend vaarwater en het is lang spannend geweest of we dit konden doen. In Duitsland moet je overal een apart patent (vaarbewijs) voor hebben en Frans heeft een Rijnpatent tot Mainz en een groot vaarbewijs. Ik heb een groot vaarbewijs en van ons bezoek ,Audrey en Dirk, heeft Dirk patent tot Bazel.

Helaas geen patent voor de Weser, maar na veel vragen hoorden we van de buurman in Berlijn (hij is ook binnenschipper) dat de Weser beneden Minden afvarend (lees richting zee) geen patent vraagt, maar alleen vanaf Minden ‘te berg’ (richting de bergtop). Joepie we kunnen onbekend water gaan verkennen.

Zo en dan nu, de Weser lijkt op de Gelderse IJssel, maar dan zonder kribben. Het stroomt lekker, we hebben drie kilometer stroom op de kont. Dit geeft een fijn duwtje.  Het lijkt de kronkelweg naar Rubydubydoe wel. Het is goed betont met de bekende rode en groene tonnen. We moeten er ook echt niet buiten komen, want dan komen we aan de grond. Bij een sluis is er een bocht afgesneden en is het een aanloopkanaal.

Er wordt best flink gevaren door de beroepsvaart, maar het is dan ook de verbindingsroute tussen Bremen en het achterland.  Na een dag varen ben je via een rechte lijn nog niet echt veel verder. Dat is mooi, want dan kunnen we er langer van genieten.

Gisteren Stolzenau, een klein plaatsje en niks mis mee, maar niet dat we er nog eens heen moeten. Frans heeft trouwens veel moeite moeten doen om hier af te kunnen meren. Er is een kade voor een Fahrgastschiff, maar daar mogen wij niet liggen. Hij heeft de jachthaven gebeld en daar mochten we komen tot de brave man hoorde hoe lang we zijn. Hij wist wel te vertellen dat er die dag geen Fahrgastschiff komt en dat we met het Wasser-, und Schifffahrtambt moeten bellen. Zo gezegd en zo gedaan, maar Frans werd doorverbonden met een andere werknemer en deze weet het ook niet, maar na lang nadenken: vooruit voor een nacht mag het. Zo’n vraag hebben de ambtenaren nog nooit gehad, haha. Vandaag eerst naar Nienburg en dat was mooi. Het staat bekend om zijn vakwerkhuizen. Bij ons was de afsluiting bij het Eiscafe top. Een wafel met ijs, slagroom, blauwe bessen en blauwebessensaus. Jammie. Weer verder naar Hoya en daar konden we eerst geen ligplek vinden, maar mochten bij een vrachtschip langszij. Op het Mittellandkanaal waren overal kades en konden we goed afmeren. Wel was het lastig, omdat er aparte plekken voor Sportboten zijn of kleine schepen en grote schepen. Wij passen daarom op de plek die ons het beste uitkomt.

Het is wel lekker relaxed om een tweede schipper te hebben die ook als matroos in de sluis meehelpt. Ga op google maps maar eens zoeken waar we zijn. Een ouderwetse papieren kaart mag ook hoor. Onze verder avonturen lezen jullie in ons volgende blog. Alle volgers bedankt voor jullie belangstelling en reacties, maar blijf meelezen, want het is o leuk om onze passie met jullie te delen.

Reactie plaatsen

Reacties

Dirk
een jaar geleden

Wel prachtig om samen een onbekende rivier te varen

Marten valkema
een jaar geleden

Wat ik er van weet de mast omhoog
Ik weet niet vanaf waar maar al wel boven Bremen
Veel plezier gr marten

Hans Schoenmaker
een jaar geleden

Alle blogs tot nu toe gelezen hoor. Wat een mooie en enerverende reis. Geniet ervan en tot ziens in Woerkum

Arie Leeuwestein
11 maanden geleden

Hoi Frans en Mieke, mooie reis maken jullie weer! Goede reis verder en de groeten aan Dirk en Audrey

Joke en Kees van der Put
11 maanden geleden

Wat is het weer leuk om ook dit jaar jullie blog te lezen. Wij zijn vanaf 5 augustus langs de Weser aan het fietsen. We hebben het deel Hann.Münden tot Emerthal nu gehad en gaan nog 2 dagen verder naar boven fietsen. We denken dat we net niet Minden halen, want we fietsen telkens heen en terug om weer in het vakantiehuisje terug te keren.