Minden en de Schiffmühle

Gepubliceerd op 6 augustus 2023 om 20:35

Tijdens het varen is het leuk om, om je heen te kijken. Behalve fabrieken, bomen, vogels ofzo, zien we ook allerlei schepen. Van groot tot klein en van mooi tot bahh, lelijk. Ook is goed te zien dat schepen rekening moeten houden met hun vaargebied en waterstanden, brughoogte etc. soms als de schepen hun stuurhut helemaal omlaag hebben moeten doen, dan kijken ze via hun apparatuur. De dode hoek is gigantisch, als ze überhaupt al iets zien. Best iets om als medevaarweggebruiker rekening mee te houden.

We zijn terug in Minden. Op de heenweg waren er nog wat wensen niet vervuld en daarom zijn we opnieuw op ontdekkingstocht gegaan. De Altstad is zeker de moeite waard en op het plein bij het Rathaus zijn gezellige terrassen, natuurlijk een Fontijn (dat kan hier niet anders) en er was ook live muziek wat de sfeer nog meer verhoogde. In de Weser (die trouwens knetterhard stroomt) ligt de Schiffmühle. Dit is een drijvende watermolen die vroeger middenin de rivier (waar de meeste stroom loopt) voor anker lag. Met een roeiboot werd het graan naar de molen gebracht en ook het meel terug naar de wal ging met de roeiboot. Het principe is eigenlijk hetzelfde als vroeger met de Schokker (je weet wel die vist en in Woerkum is er een gerestaureerd). Op deze plek ligt al sinds 1398  een Schiffmühle. Deze molen is een replica, maar van de vijf die er nog zijn is dit de enige die nog op ouderwetse wijze maalt. De Schiffmühle bestaat eigenlijk uit twee Schiffen: een grote voor het huis en een kleine voor het scheprad. Dit rad is vijf meter breed en draait alleen op waterkracht. Nu het niet zo’n droge zomer is, is er kracht genoeg. Vorig jaar was de waterstand maar 98 cm water en nu 2.20 meter. Voor twee euro kochten we een leuk katoenen broodzakje en we hadden een gezellig praatje met de dame aldaar en toen kregen we de zak vol geschept met versgemalen roggemeel. Toen ik zei dat ik daar brood van ging bakken vertelde ze dat ik half roggemeel en half bloem moest doen, omdat het anders te zwaar wordt. Ik ben aan boord aan de slag gegaan en heb, om te proberen, een klein broodje gebakken. Heerlijk echt waar. Vandaag heb ik nog een groot brood gebakken.

Vandaag zijn we met de fiets op pad gegaan. De lucht is blauw en er is weinig wind met een prima temperatuurtje. De route leidde ons langs de Weser naar Petershagen; een leuk dorpje en ook met een molen. Geen watermolen vandaag maar toch interessant. Eigenlijk was de molen nog niet geopend, maar toch een leuk praatje en toen mochten we de dieselmotor zien. Deze molen heeft namelijk een gebouw met een hoge schoorsteen staan en we vroegen of dat een steenfabriekje was. Nee, nee vroeger wilden ze niet afhankelijk zijn van de wind en daarom hadden ze een stoommachine neergezet om de molen aan te drijven. Toen de brandstofkosten te hoog werden hebben ze de stoommachine in de ban gedaan en een diesel geplaatst. Een Deutz (hebben wij in ons schip ook. Alleen een moderne) deze Deutz is een eencilinder. Hoe gaaf is dat. De wieken hebben ook geen zeildoek, maar lamellen. Vroeger van hout, maat tegenwoordig van staal. Zo draait deze molen met moderne techniek.

Verder is de route langs mooie natuur gegaan en kwamen we bramen tegen. Jammer alleen dat toen we aan het plukken waren er een bui losging die boven ons bleef hangen. Als verzopen katjes kwamen we aan boord. Gelukkig hadden we vanmorgen de capes die we vorig jaar in Parijs hadden gekocht, toen we ook door een bui werden overvallen, meegenomen. Thuisgekomen hebben we jam gemaakt van de bramen.

Morgen krijgen we bezoek, dus dat wordt leuk.

Reactie plaatsen

Reacties

Marian Dingemans
10 maanden geleden

Goed verhaal weer en mooie foto’s 👍