Torfmoor en Aquaduct

Gepubliceerd op 4 juli 2023 om 21:42

Nou de lange wandeling door het veengebied is er gekomen hoor. Wat een prachtige omgeving en leuk: drie uitkijktorens, zodat je ook een goed overzicht krijg van het gehele gebied. We hebben gelezen dat de Kraanvogel daar voorkomt, maar helaas deze was op vakantie. Wel veel andere vogels en vlinders gezien.

 In Bad Essen waren we al heilzaam bezig, maar hier in het Moor ook. In Bad Essen is bijna alles heilzaam, daar houden de Duitsers ook van. Je kan naar een zwembad en een zoutgrot, waxinelichtjes, massages en zo meer. In een park was een ronde ommuurde plek en daar liep zoutwater langs de met planten begroeide wanden. In het midden stond een soort schaal en daar werd zoutwater de lucht in gelaten (verstoven). Dit werkt helend voor de luchtwegen en allergieën bijvoorbeeld.

Hier in het Moor loop ik door de turf, nou ja lopen… ik werk mezelf vooruit en loop over grond die voor tachtig procent uit water bestaat. Gelukkig had ik mijn broekspijpen opgerold en was er een waterpomp, zodat ik schoon de tocht verder kon volbrengen. Ik voel me zo geheeld … in de middag na de thee varen we verder naar Minden.

Gisteren zijn we op de fiets naar de kruising van het kanaal en de Weser gegaan en lopend zijn we naar het aquaduct gaan kijken. Het kanaal gaat hier namelijk over de Weser heen. Via sluizen kan men van het kanaal de Weser op varen. Het aquaduct en het kanaal worden gevoed door middel van een groot gemaal dat water uit de Weser oppompt. Bij de sluis naar de Weser zijn zestien waterbekkens om het water zo zuinig mogelijk te gebruiken en hergebruiken. Het aquaduct is 398 meter lang en 42 meter breed. De bakdiepte is 4 meter. In de oorlog is de boel kapot geschoten en na verloop van tijd is het gerestaureerd en ook is er een nieuw aquaduct naast gelegd. De sluis is een zogenaamde schachtsluis je vaart onder het sluisgebouw door de rivier op. Ook hier is een nieuwe sluis naast gelegd. Al met al een indrukwekkend geheel. Mooie gebouwen en kunstig gemaakt. Bij Maagdenburg krijgen we weer een aquaduct en die schijnt 918 meter lang te zijn.

Na al deze informatie zijn we op het fietsje gestapt en de stad Minden gaan verkennen. O ja natuurlijk ook nog wezen vragen voor een kaart om walspanning te kunnen gebruiken. Sorry meneer, maar de computer die de kaarten maakt is kapot. Hannover wordt de volgende poging. Minden is een gezellige, levendige stad met veel mooie gebouwen en er is een wijkje dat vroeger een vissersdorpje was en dat is heel kneuterig met allemaal vakwerkhuisjes.

Na al dat gefiets en gewandel zitten we aan boord uit te puffen en ja hoor, we krijgen bezoek van de Wasserschützpolizei. Een heel vriendelijke man die even de papieren kwam controleren. Deze waren uiteraard prima in orde, dus tijd voor een gezellig praatje. De agent was met zijn eigen bootje in Amsterdam bij de Historische haven en Nemo geweest. Hij vond ons soort schepen helemaal te gek.

Vandaag varen we dan over het bekeken aquaduct. We varen op het gemakje verder en gaan een groot deel door de bossen. Een boswandeling zonder moe te worden zeg maar. Zo nu en dan een paar industriële gebouwen waar onder andere hout wordt getransporteerd of het overschot: de houtsnippers. We blijven op een ligplaats vlakbij Sachsenhagen liggen. Een eindje landinwaarts ligt een mooi meer, maar het waait heel hard en het druppelt af en toe en daarom besluiten we om maar een echte boswandeling te gaan maken. En ja hoor, we did it again, het bekende “Frans en Mieke paadje” of het zou een paadje moeten zijn, haha. Genieten! (Frans iets minder, want hij werd bestormd door vliegende vijandjes. Ha, dan hij maar net als ik een lange broek aan moeten doen).

Op de radio hebben we een gezellige muziekzender gevonden.

Reactie plaatsen

Reacties

Marian Dingemans
een jaar geleden

Wat een modder avontuur Mieke, maar jullie zijn weer bezig met een prachtige reis.
Goede vaart!
Groetjes van ons

Dirk Zwijnenburg
een jaar geleden

volgens mij heb ik die modderige benen meer gezien

Hennie en Aart
een jaar geleden

Prachtig verhaal weer, we beleven alles mee met jullie, alleen die muggen laten we voor wat ze zijn..haha...goeie reis verder !! Groetjes van ons.