Mittellandkanaal.

Gepubliceerd op 1 juli 2023 om 17:46

Nog even terugkomen op de molen bij Hörstel die zo bijzonder is. Nou het was leuk, maar wij hadden een heel ingenieus systeem verwacht voor de waterkracht waarnaar hij is omgebouwd, maar dat was er niet. Wel heel vriendelijke mensen en een mooie fietstocht. We zijn nog langs een andere molen gefietst ook, dus het was bijna Kinderdijk, haha.

Nu het Mittellandkanaal dus. Het is ruim en veel ligplaatsen en vaak met walstroom. Helaas werkt de walstroom hier dan weer met kasten waar je een tegoedkaart voor nodig hebt. Zo’n kaart kan je in Minden aanschaffen en daarom draait de generator maar iedere dag. Als we in Minden zijn kijken we voor zo’n kaart. De bruggen zijn laag en daarom is het niet geschikt voor containervaart. Wel varen er schepen van 80 of 100 meter lengte en die moeten meestal hun stuurhut intrekken om lager te zijn. Soms komt het hoofd van de schipper door het dak naar buiten en bukt hij bij de brug. Deze schepen zien eruit als een mens met het hoofd tussen de schouders. Een deklast met houtpulp is bovenop ook afgeplat om onder de brug door te kunnen.

 

Het duurt heel lang voor we weer een sluis krijgen en dat is dan een mooi moment om de ramen te zemen. Jammer dat het gaat regenen, grr. Wel apart dat je bijna 200 kilometer vaart zonder sluis. Iets wat in Frankrijk ondenkbaar is. Daar kon je vanaf een sluis de volgende al zien liggen.  Ook willen we de finale van Het Perfecte Plaatje kijken, maar na de eerste opdracht is onze internetbundel al op. Dat wordt in Nederland terugkijken. Wel jammer dat unlimited in Nederland nog steeds niet in heel Europa geldt.

Langzaamaan wordt het landschap steeds heuvelachtiger.

Bramsche is onze volgende stop. Een héél beroemd plaatsje, want hier is de Romein Publius Quinctilius verslagen door de Germanen in het jaar 9 na Christus. Ik was er zelf niet bij en eerlijk gezegd heb ik er ook nog nooit van gehoord. Wel is het een leuk stadje met een Tuchmachermuseum. Hier zien we de processen van de ruwe schapenwol tot een geweven deken of kleed. Onze gids was erg gepassioneerd en vertelde goed. Op de terugweg willen we niet langs een drukke weg lopen , dus hebben we het hazenpad maar genomen.  Nog een fijne boswandeling en het is weer een fraaie dag geweest.

Op internet zie ik dat Bad Essen ook een mooie stad is en er is aanleggelegenheid. We maken een stadswandeling en de hele historische stad is gebouwd met vakwerkhuizen. En er is ook een lekker Eiscafé. Uh, niet het Eiscafé is lekker, maar het ijs, jammie. Overal zien we maskers en dat was in Bramsche ook al. Hier worden we nieuwsgierig van en we besluiten de Tourist-info binnen te lopen om het te vragen. Het blijkt dat er een masker is opgegraven van een Romein uit die grote slag. Tegenwoordig worden er velen maskers geverfd (versiert) met spreuken eronder over vrede, saamhorigheid etc. er is zelfs een museum over de grote slag en de maskers. Wellicht voor een volgende keer. Aan boord genieten we van een vaarschool die les geeft. Ze oefenen man over boord met een joon en leggen aan. Als dit alles is, ben ik benieuwd hoe ze reageren op bijvoorbeeld de drukste kruising van Nederland bij Dordrecht.

Vandaag zijn we gestopt dichtbij een groot veengebied. Das Groβe Torfmoor. We fietsen er naar toe om een lange wandeling te maken, maar het begint te regenen en daar waren we niet op bedacht en daarom is het een korte wandeling geworden en gaan we morgen in de herkansing voor een lange.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.