Havenstaddagen Gouda

Gepubliceerd op 13 juni 2023 om 14:41

Donderdag zijn broer en zus met hondje aan boord gekomen om mee te gaan naar de havenstaddagen in Gouda. Keurig op tijd ondanks de files waren ze aan boord en konden we met gunstig tij naar Gouda vertrekken. We kregen een mooi plekje in de schaduw toegewezen en dat is met deze temperaturen best prettig.

Vrijdag een wandeling gemaakt en bij mijn geboortehuis wezen kijken.  Jos wist nog goed dat we daar woonden en zag zijn school terug. Na de wandeling hadden Frans en ik een kanotochtje door de grachten bedacht. Ik blijf wel bij het hondje Wizzy en gaan jullie met z’n drieën kanoën stelde ik voor. Het past best met drie in de Canadees. Natuurlijk past het ook goed, ware het niet dat ze onder hééél lage bruggetjes door moesten en plat in de kano moesten liggen. Hilarisch was het volgens Frans. Een deel moest er ook gekluund worden en de mensen keken verbaasd op dat er een paar mensen met een kano langs kwamen lopen. Wij zijn aan het klunen vertelde Frans hen, maar er ligt geen ijs, haha. ’s Avonds is er de opening van het evenement.

Zaterdag begint de dag al met een verrassing een jong Vlaams Gaaitje zit aan dek en probeert door de hor naar binnen te komen. Ik kan hem oppakken en veilig in de struiken zetten. We hadden gemerkt dat zijn vliegafstand nog maar dertig centimeter bedroeg en dan zou hij dus in het water vallen. Zijn moeder kwam hem eten brengen, maar onze opdracht was duidelijk hem weghouden van honden en katten en de voeten van de toeristen.

Een bezoek aan de markt en natuurlijk de aankoop van de overheerlijke siroopwafels was het volgende programmapunt. Aan de wal in de schaduw van de bomen hebben we zitten zeilnaaien en leuke gesprekken gehad en ook nog een paar zelfgemaakte tassen verkocht.

Vanaf ons plekje konden we de verrichtingen op de giek van de klipper Johanna prima volgen. Men moest over de giek, die dwars over het water hing naar de bel lopen en vooral proberen niet in het water te vallen. Lachen dus, maar er waren kinderen bij die renden bijna heen en weer en leken wel circusartiesten Bij het IJsselhuis werd de avond afgesloten met een band die onder andere Ierse muziek speelde. Er hing een vriendschappelijke, ongedwongen sfeer. Een prima afsluiting van de dag dus.

Zondag is voor ons de laatste dag in Gouda na een informatief gesprekje met een havenbewoner over zonnepanelen en een schependans (verscheidene schepen dansten op muziek door de havenkolk, een waar spektakel.) zijn we door de Mallegatsluis vertrokken naar Dordrecht. In Dordrecht in de haven was het bloedheet en hebben we tot laat buiten gezeten. Onze Elske is op de koffie gekomen en zo hadden we wederom een genoeglijke avond.

Maandag is Frans een dag wezen examineren voor het groot pleziervaarbewijs en ben ik met Jos en Bep naar zus en zwager geweest. Reuze gezellig en gelachen. Na het avondeten zijn we uit de Riedijkshaven vertrokken en het Wantij ingevaren. Elske stond met haar kinderen te zwaaien bij het Vissertje, altijd leuk. Bij een griendwerkerskeet hebben we een fraaie wandeling gemaakt en heeft Bep de Biesbosch leren kennen. Helaas hebben we geen bevers gezien, maar wel hun glijsporen.

Vanmorgen is het laatste stukje gevaren. Door de Ottersluis over de Nieuwe Merwede en vanaf Werkendam de Boven Merwede naar ons mooie Woerkum terug. We hebben van onze familie afscheid genomen en nu gaan we ons voorbereiden op de grote reis richting Berlijn. Na het vieren van de verjaardag van kleine Anne gaan we dan vertrekken en houden we jullie op de hoogte van onze avonturen.

Reactie plaatsen

Reacties

Jos
een jaar geleden

Bedankt Talisman bemanning. We hebben genoten van jullie gastvrijheid en ik hoop dat we nog lang in goede gezondheid over een weer met elkaar een weekje mogen doormaken

Hennie en Aart
een jaar geleden

Ha Frans en Mieke, leuk om jullie avonturen weer te volgen en Gouda heeft een flinke plek in ons hart hé. Nog even Woerkum gedag zeggen en dan....we gaan het allemaal weer lezen. Goeie reis en lieve groetjes van ons.

Marian Dingemans
een jaar geleden

Hoi Frans en Mieke, wat een avontuurlijke mensen zijn jullie toch!
Heel veel plezier met de Talisman en een goede reis richting Berlijn.
Groetjes
Michel en Marian

Leontien
een jaar geleden

Hoi hoi, wat leuk dat jullie weer een blog gaan bijhouden! Jammer dat ik nu lees dat jullie redelijk in de buurt waren, dan had ik gekeken of ik kon komen buurten.