Historisch Dordrecht en de Biesbosch

Gepubliceerd op 14 september 2022 om 14:10

Een gezellig weekeind is het geweest in Dordrecht. Met de open monumentendag zijn we binnen wezen kijken op plaatsen waar we nog niet eerder waren. Dordrecht is rijk aan historie en heeft prachtige monumenten. De Wolwevershaven waar we liggen is er een van. Pakhuizen langs de kade die hun eigen verhaal vertellen, een schroevendokje (hier hebben we een keer de gehele monumentendag in gehangen), een mooi ophaalbruggetje en natuurlijk niet te vergeten een scala aan historische schepen van stoomboot tot schoener. We maken een wandeling door heel smalle straatjes en prachtige gebouwen en het hof waar in 1572 de eerste vrije Statenvergadering gehouden is. In dit hof zijn wij 45 jaar geleden in het huwelijk getreden. Nu bezoeken we de Augustijnenkerk en het klooster.  Naast de vroegere lagere school van Frans lopen we binnen bij het vrij metselaarsgilde. Nooit geweten dat dit hier was, zei Frans.

We sluiten de dag af met een etentje bij Knollen en Citroenen, een gezellig restaurant gerund door een prima bemanning.

Ook krijgen we vrienden en familie op bezoek en met zus Lydia en zwager Ed stappen we in ons jolletje en varen door de historische binnenstad. Alweer dwars door… we raken geroutineerd in het doorkruisen van steden over het water. We varen van de Wolwevershaven naar buiten om dan via de Wijnhaven naar de Voorstraathaven te varen. Met vier volwassenen in het jolletje ligt hij iets dieper in het water en op het grote water waar veel schepen varen komen de golfjes door de zwaardkast omhoog. Niet erg hoor, ware het niet dat ik op de grond zit en ik voel hoe het water mijn billen nat maakt. Alsof ik in mijn broek geplast heb, jakkes. (wel dikke pret natuurlijk).

Maandag wordt er eerst goed gewerkt. Frans schuurt en vernist de stuurhut en ik bevoorraad de Talisman en doe huishoudelijk werk. Laat in de middag gaat het met het tij richting de Biesbosch. Hier willen we nog een paar daagjes van de natuur genieten op onze tocht naar Den Bosch. In het ”golden hour“ laten we onze paaltjes zakken.

Dinsdag aan het ontbijt in de stuurhut zien we een ree die op het gemakje staat te genieten van de Talisman. Helaas ligt de camera buiten bereik. Met de kano maken we een mooie tocht door het Gat van de Slek en rond Polder Langeplaat. Als het gaat schemeren zitten we met het fototoestel compleet met telelens klaar voor een bezoek van het reetje, maar helaas hij laat zich niet meer zien.

Vandaag is het herfst. Het is tenslotte september en de natuur is gelukkig met al de regen. Wij varen naar polder De Dood en komen varende huisjes tegen. Je ziet ze steeds vaker op de Hollandse wateren verschijnen. We hopen bij deze ligplaats een wandelingetje te maken, als het nog droog wordt tenminste.  Morgen vertrekken we dan echt naar Den Bosch en zien daar onze Kirsten en Jeroen.

Reactie plaatsen

Reacties

Jan Timmer
2 jaar geleden

Mooie foto's

Ineke Derks
2 jaar geleden

Prachtig verslag en supermooie foto’s! Idd een heel smal straatje! Mooi dat jullie het reetje hebben gezien! 45 jaar getrouwd lieve Frans en Mieke? Gefeliciteerd en nog heel veel jaren erbij gewenst!
Goeie reis nog. 😘