Nat-natuur-natuurlijk.

Gepubliceerd op 8 september 2022 om 21:36

Als je leeft en vaart zoals wij, dan kom je vanzelf dicht bij de natuur. Wij genieten hier erg van en eigenlijk snap je het niet, want het prikt, steekt, bijt en kriebelt ook nog. Gelukkig is de natuur meer dan dat. Prachtige luchten en vergezichten, heerlijke geuren en ga zo maar door. We varen over de Oosterschelde en zien de Zeelandbrug voor ons opdoemen. Zeehondjes zien we niet, want daarvoor is het tij verkeerd. Met laag water kan je ze meestal zien liggen op de zandplaten, maar die lopen met het opkomende tij vol. In Zierikzee krijgen we een mooi plekje in de haven en we doen boodschappen en lopen de hele vesting rond. Als we bijna bij het schip zijn begint het te druppelen en goed en wel binnen pakken donkere wolken zich samen boven Zierikzee en de Talisman. Het bliksemt en het dondert, het is kletsnat en de avond valt vroeg vandaag. Ik probeer de bliksem met de camera te vangen, maar dat lukt niet. Er zijn daar andere instellingen voor nodig en dat weet ik dan weer niet. Toch krijg ik wel mooie plaatjes hoor.

Na regen komt zonneschijn en dinsdag vervolgen we onze reis over de Oosterschelde. We schutten bij de Krammersluizen en hier wordt het zoute water van het zoete water gescheiden. Je kan het verschil goed zien aan de kleur van het water.  Door de sluis op het Volkerak ruik je het verschil, de Oosterschelde is zout en ruikt zilt en het Volkerak is zoet en ruikt zoet. Logisch hé? Ook bruist het zoute water en maken we een mooi bruisend spoor achter de kont van het schip.  We gaan naar de Steenbergsche Vliet waar we de palen aan de grond zetten en een wandeling over de Dintelse gorzen maken. Bij de vogelkijkhut zien we direct een havik, fantastisch wat een mooie vogel en zo dichtbij. We vergeten pardoes een foto te maken, haha. Het is nog knap warm om te wandelen. Goed dat we een fles water hebben meegenomen.

Het eiland Tiengemeten staat al een tijdje op ons verlanglijstje en we hebben mazzel, want er is een plekje vrij in het passantenhaventje. Het voordeel dat alle schoolvakanties zijn afgelopen. Hier combineren we de natuur met geschiedenis en cultuur. Vroeger was het eiland een agrarisch eiland waar een aantal boerderijen stonden en de mensen gingen met de pont naar de vaste wal voor school, boodschappen etc. Frans is hier toen wel eens geweest.  Sinds een aantal jaren is het een natuurreservaat van Natuurmonumenten. We bezoeken het museum met landbouwwerktuigen en een bevlogen gids verteld ons honderduit over het leven van vroeger hier. Nog een bezoekje aan het Rien Poortvlietmuseum, een kunstenaar die ik erg bewonder en dan ook nog maar even naar het bezoekerscentrum. Hoog tijd dan voor een fikse wandeling over het eiland. We worden beloond met een haas die het hazenpad kiest, een wezeltje die het pad overrent, de grote en de kleine zilverreiger en dan denk ik dat ik de zeearend zie, maar het is de buizerd. Paarden, hooglanders en allerlei lieve en vervelende vliegende dieren. In het passantenhaventje mag je niet overnachten, dus gaan we buiten de haven op de spudpalen voor de nacht. Stil dat het hier is!! Mooie zonsondergang dat we krijgen!! Er zitten twee heel gelukkige mensen aan dek stil om zich heen te kijken.

Onafhankelijk van elkaar bedachten we dat het lang geleden is dat we door het Spui gevaren hebben. Frans heeft voor vrijdag werk in Rotterdam en als we dan door het Spui naar Dordrecht varen kan hij vandaar met de trein naar Rotterdam. Na het Spui komen we op de Oude Maas en worden opgelopen door een bovenmaats zeeschip. Bijna tweehonderd meter lang en 32 meter breed. Twee sleepboten komen aanvaren om hem te assisteren en een boot van Rijkswaterstaat erbij. Het is druk, want een duweenheid en een koppelverband komen ook nog tussen de zeevaart en ons door. Dordrecht ligt voor ons en Frans belt voor een brugopening om de Wolwevershaven in te varen. Helaas geeft dit weer problemen, want tegenwoordig moet je reserveren. Wat een gedoe altijd wat daar. Gelukkig lukt het toch om de juiste man te spreken en kunnen we afmeren. Helaas horen we dat de treinen morgen staken, dus alle inspanningen om in Dordt te liggen zijn in feite voor niets. We blijven hier het weekeind over liggen en varen dan volgende week richting ‘s Hertogenbosch waar we meedoen aan Den Bosch Maritiem.

Reactie plaatsen

Reacties

Hennie Neven
2 jaar geleden

Dinteloord, ons zeer bekend en Tiengemeten ook. Wij waren daar toen het nog bewoond werd. Heerlijk gefietst daar Prachtig . Jullie komen al richting Brabant..
. Veel genot verder en een goed vervolg van jullie avontuur. Tot binnenkort!! Groetjes van A en H