Beetje jammer.

Gepubliceerd op 31 augustus 2022 om 21:28

We varen naar Antoing en dat is al over de grens met België. Hier krijgen we bezoek van vrienden die graag meevaren. Frans boent de kop van het schip met ons matroosje en bij een wandeling langs het kasteel van Antoing lezen we dat je een rondleiding kan boeken bij de toeristinfo. Helaas is deze volgeboekt, maar we hebben ook een affiche gezien met een middeleeuws feest bij een kasteelruïne. Van de dame bij de toeristinfo horen we dat dit feest bij Tournai is. Maar goed twee kilometer bij de Talisman vandaan aan de Schelde. Zondagmorgen gaan we met de fiets daar naar toe. Het is wel even een dingetje om de fietsen op de kant te krijgen, want we liggen tegen een heel hoge muur. Gelukkig lukt het en hebben we een leuke ochtend op het middeleeuwse feest. Jelte mag boogschieten en krijgt een kap op van de maliënkolder.

In de middag komt ons bezoek waarmee we de volgende dag bij Peronnes het kanaal op varen. Hier krijgen we bij de sluis te horen dat we niet naar Namen kunnen, omdat er tussen Charleroi en Namen een sluis gestremd is tot 12 september. Dit vinden we echt wel balen. We varen zo graag de Maas af en langs de bergen van de Ardennen met de bergbeklimmers tegen de wanden gedrukt. Maar helaas dan gaan we nu richting Brussel. Ons bezoek vind het niet zo erg , want dan kunnen ze mee over het hellend vlak van Ronquières.

Ons matroosje is jammer genoeg ziek geworden en opgehaald door zijn papa. Vandaag is hij bij de dokter geweest en het is een virus. Net nu het echt leuk gaat worden moest hij naar huis. We liggen in Mons en als Jelte weg is gaan we de stad in. We klimmen de belfort op en zien de Talisman liggen en in de verte de lift van Thieu. Bekijken de kerk en krijgen de lunch van onze vrienden.

We gaan vandaag niet wandelen. We gaan vandaag niet fietsen. Nee, we nemen vandaag de lift!!! Bij Thieu is een scheepslift die 102 meter hoog is en 135 meter lang. Hij overbrugt een hoogte van 73,15 meter en kan maximaal 1350 ton verplaatsen en is in gebruik sinds 2002. Wij hebben dit al vaker gedaan en Jelte keek er erg naar uit. Wij hebben van hem de opdracht gekregen het hele gebeuren te filmen. Het werkt ongeveer als een sluis. Je vaart een bak in en dan gaan er twee deuren dicht. Eén is de deur van de bak waarmee we omhoog gaan en de ander sluit het kanaal af( het zou slordig zijn als het hele kanaal leegloopt) deze bak hangt aan dikke kabels (130 stuks) en de bak wordt met deze kabels hydraulisch gehesen. Er komt nogal wat techniek bij het hele proces kijken hoor. Na ruim 73 meter gaan boven de deuren weer open aan de andere kant van de bak en kunnen we uitvaren. Hier hoog op de berg waait de wind stevig door en moet Frans goed sturen om recht de bak uit te varen. We komen nu op een aquaduct die het laatste stukje tot het kanaal boven op de berg overbrugt. Het blijft een leuke ervaring en ons bezoek heeft er van genoten, al heeft onze vriendin hoogtevrees en heeft op haar stoel gezeten en vandaar alles meegemaakt. Prachtig uitzicht hebben we gehad en morgen gaan we dan naar het hellend vlak van Ronquières en de berg weer af. Vanmiddag hebben we een bezoek gebracht aan Chateau Seneffe. Mooi, stijlvol en een fraaie collectie zilver.

Reactie plaatsen

Reacties

Cor
2 jaar geleden

Mooi verslag van een mooie tochten