Gezellige drukte.

Gepubliceerd op 26 augustus 2022 om 21:45

Dinsdag zijn Sjoerd en Anouk met de kinderen aan boord gekomen. Het komt voor hen mooi uit om een tussenstop te maken op de Talisman. Wij kunnen gelijk hun verhalen en belevenissen horen van de vakantie in de Ardèche en het is altijd gezellig om ze aan boord te hebben.

Elske en Jochem hadden het geluk om de tunnel in Canal du Nord mee te maken en laat het nu zo uitkomen dat Sjoerd en Anouk ook door de tunnel (souterrain, noemen ze dat hier) mee kunnen varen. Dat is dan het leuke van dezelfde weg terug gaan. Het blijft een bijzondere ervaring om dwars door een berg te varen en te weten dat er tonnen aan rotsen en bomen boven je hoofd liggen. Ook een groot voordeel is dat het in de tunnel heerlijk koel is. Vijf kilometer genieten van de koelte, haha.

Ook hebben we weer de watertank vol kunnen gooien. Een Belgische schipper was het er niet mee eens. Het is hier geen jachthaven zei hij, toen we vast lagen. Dat is mooi, want wij zijn geen jacht antwoorde ik. Frans heeft diplomatiek uitgelegd dat we toestemming hadden en dat we vooral niet in de weg willen liggen en met een uurtje weer weg zijn.

Tess heeft voorop geholpen bij de sluis en dat doet ze al heel goed. De sluizen hadden deuren die omhoog open gaan en bij één kregen we een echte regendouche over ons heen.

Wat een bijzonder toeval! Bij de sluis van Arleux passeren twee schepen uit Woerkum elkaar. De spits Manna komt de sluis uit en wij varen er daarna in.

In Arleux, de knoflookstad kopen we weer een streng knoflook en kijken rond bij een kweker en ook in de rokerij. Zo lekker ruikt dat. Ons hele schip ruikt nu naar de gerookte knoflook. De knoflook wordt gerookt om hem langer houdbaar te maken.

Vandaag is het tijd om afscheid te nemen, maar er blijft een matroos achter. Jelte mag nog een extra weekje meevaren en zo is er nog hulp aan boord. Jelte heeft helemaal alleen vast gemaakt en het schutten van de sluis gedaan. De kleinkinderen beginnen groot te worden.

Doordat we het Canal van St. Quentin niet meer kunnen varen, hebben we wel het Canal de la Sensée bevaren en hiermee een stukje nieuw vaarwater aan onze lijst kunnen toevoegen. Ook is het nu afgelopen met dezelfde weg te varen. Als het meezit kunnen we door het zuiden van België naar de Maas varen en dan voor stroom richting Nederland.

Zondag is de laatste dag van ons vignet en daarom hebben we er goed de gang in en maken flinke vaardagen. Nog heel even genieten van Frankrijk.  We zien een woud van borden langs het kanaal staan. Het is maar goed dat we niet de snelheid van een auto hebben, zo kunnen we nog zien wat er op staat, haha. We sluiten de dag af in Valenciennes met een ijsje in het centrum van de stad.

Reactie plaatsen

Reacties

Marian Dingemans
2 jaar geleden

Mooi verhaal weer. En veel plezier met Jelte!

Sjoerd
2 jaar geleden

Het was weer genieten aan boord! Zet die matroos maar lekker aan het werk deze week...